2024. április 18., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Nézők nélkül 2021-ig?

Javier Tebas, a Spanyol Labdarúgóliga elnöke szerdán videokonferencia keretein belül tájékoztatta az élvonalbeli és másodosztályú futballklubok képviselőit legfrissebb álláspontjairól. Tebas az ülésen elmondta, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetséggel, élén Luis Ruibalesszel, azon dolgoznak, hogy a hátralévő meccseket még idén lejátsszák a csapatok. Tebas ugyanakkor egyértelmű üzenetet küldött: amennyiben a koronavírus elleni védőoltás nem készül el idén, úgy 2021-ig szinte biztosan üres stadionokban kell pályára lépniük az egyesületeknek.

A labdarúgóliga vezetősége arra is felhívta a klubelnökök figyelmét, hogy nagy bevételkiesésre kell felkészülniük. Ha a bajnokságot felfüggesztik, 956 millió eurótól esik el a La Liga, ez az összeg azonban „csak” 350 millióra rúgna, ha nézők nélkül valahogyan lezárnák az idei versenykiírást.

A koefficiensek dönthetnek

Az UEFA tegnap újabb konferenciát hívott össze tagországainak képviselőivel. Nem hivatalos információk szerint a fő hangsúlyt ezúttal a kupasorozatok kapták, egészen pontosan az, hogyan töltik meg jövőre a BL- és El-helyeket Európában. Az egyik lehetséges megoldásként a klubok koefficienseinek számbavételéről írt a külföldi sajtó, mindez azonban érdekes helyzeteket teremtene a kontinensen. Ha a bajnokságokat nem fejezik be, akkor az elmúlt 5 év eredményei alapján rangsorolnák a csapatokat. Ennek értelmében a Premier League-ből nem a mostani első négy helyezett indulna a BL-ben, hanem a Liverpool, a Manchester United, a jelenleg 9. Arsenal és a 8. Tottenham, míg a 3–4. Leicester és Chelsea lecsúszna az Európa-ligába, így elvéve a lehetőséget a Wolverhamptontól és a Sheffieldtől…