2024. március 29., péntek
SZERBIAI KLINIKAI KÖZPONT

Hatvan egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új típusú koronavírussal

A belgrádi Szerbiai Klinikai Központban (SZKK/KCV) 60 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új típusú koronavírussal, közöttük 24 orvos és 36 ápolónő. Legtöbben házi karanténban vannak, a megbetegedettek egyharmada azonban kórházi kezelésre szorul – jelentette ki dr. Milika Ašanin, az intézmény megbízott igazgatója a Szerbiai RTV-nek.

Hozzátette, hogy a központ felkészülten fogadta a járványt, keretein belül 23 klinika dolgozik, és ezek a megbetegedések egyedi esetek. A járvány kezdetén 88 orvost és 187 ápolónőt alkalmaztak, aminek köszönhetően sikerült biztosítani a kórházi ellátást. Ašanin szerint a szerbiai egészségügyi rendszer nem állta volna meg a helyét, ha ez a járvány néhány évvel ezelőtt tör ránk, mert nem volt kellő felszerelésünk, a mostanival ellentétben.

Bejelentette, hogy az SZKK kereteiben megnyitott új laboratórium – egyékbént kínai adomány –, ma vagy holnap már az első eredményeket is kiadja, ugyanis a munka megkezdődött.

Ez a laboratórium addig fog dolgozni, ameddig a járvány tart. És nem csak ez a járvány idején tud kiszolgálni bennünket, hanem más járványok idején, beleértve a koronavírusnak egy esetleges újabb hullámát is – mondta Ašanin, emlékeztetve, hogy a laboratórium kapacitása napi 2000 teszt.