2024. április 25., csütörtök

Az EU 93 millió euró segélyt hagyott jóvá Szerbiának

Az államfő ugyancsak segítséget kínált fel az uniónak

A koronavírus-járvány elleni védekezés céljaira az Európai Unió 93 millió euró segélyt hagyott jóvá. Ezt az EU kiküldöttei és Aleksandar Vučić államfő találkozója utáni sajtótájékoztatón jelentették be.

– Összesen 93 millió eurót hagytak számunkra jóvá, a legjelentősebb egy négy millió euró értékű árudonáció. Mi is támogatásunkról biztosítottuk az uniót, mivel van valamennyi feleslegünk védőfelszerelésből és lélegeztető-berendezésből, hogy ha igényt tartanak rá, akár 12 órán belül le is szállíthatjuk – mondta Aleksandar Vučić a találkozó után, és hozzáfűzte, hogy minél előbb kilábal az EU a válságból, annál könnyebb lesz Szerbiának is.

– Hálásak vagyunk az Európai Unió adófizető polgárainak – mondta az államfő. – Tíz éve kb. 15 milliárd eurós az árucsereforgalmunk az unióval, már csak ez is bizonyítja, milyen mértékben támaszkodunk az EU-ra. Különösen érdekeltek vagyunk az uniós befeketetők esetében. Egyetlen kérdés, ami az EU és Szerbia között nézeteltérésre ad okot, nem más, mint a koszovói helyzet rendezése – hangsúlyozta. – Szerbia elkötelezte magát az Európai Unió iránt, az EU az a hely, ahol szeretnénk lenni – mondta a szerb államfő.

A sajtótájékoztatón az unió részéről Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője dicséretét fejezte ki Szerbiának a koronavírus-járvány idején tanúsított magatartásáért. 

– Az egészségügyi rendszer kibírta a megterhelést, és ehhez hozzájárultak az uniós befektetések is. Az uniós felzárkózás erősebbé és biztonságosabbá tenné az országot, Európa pedig azt szeretné, ha a Nyugat-Balkán is csatlakozna a kontinens gazdasági és politikai életéhez – hangsúlyozta Sem Fabrizi, majd hozzátette:

– Senki sem jósolhatja meg, meddig tart a válság, de fontos, hogy tudjuk, létezik egy egységes, közös válasz a kihívásokra – mondta. Hozzáfűzte: az államfővel folytatott megbeszélésen szó volt arról a horvát kezdeményezésről is, hogy május 6-án videokonferenciát tartsanak az unió meg a nyugat-balkáni országok képviselői.