2024. április 23., kedd

Múzeum online

2019 decemberében Topolya Község Múzeuma megnyitotta a Volt egyszer egy színház című kiállítását, amely a topolyai Járási Magyar Népszínház működésének tíz évét (1949–1959) mutatja be. A kiállítás a rendkívüli állapot miatt nem látogatható, viszont a múzeum a virtuális világba költöztette. Oláh Tamásnak, a kiállítás egyik szerzőjének a megnyitón adott interjújából kiderül, hogy mi volt a legizgalmasabb a kiállítás összeállításakor:

– Viszonylag régen megszűnt ez a színház, és egyáltalán nem maradtak fenn tárgyak, kellékek, díszletelemek a színház működéséből. S nekünk úgy kellett létrehoznunk ezt a kiállítást, hogy gyakorlatilag az emlékezetre alapozhattunk, a topolyaiak, az egykori tagok emlékezetére, meg arra a rengeteg fotóra, ami készült a tíz év alatt, amíg létezett a színház. Ami szerintem nagyon izgalmas, az egykori színház széksora, a vörös bársonyfüggöny is az eredeti.

Süveges Eta, a topolyai Járási Magyar Népszínház egykori színésznője, 1951 augusztusában csatalakozott Dimitrijević Mara színházához. Ő is jelen volt a kiállításmegnyitón, és elmondta, hogy számára a feladat teljesítése volt mindig a fontos.
– Minden szerep, ami feladatot rótt rám, amit teljesítettem, az örömet szerzett nekem is. Inkább a naivaszerepeket játszottam, a hangomnál, a megjelenésemnél fogva, nem egy drámai színésznő voltam – mondta.

Most a Muzej opštine Bačka Topola nevű YouTube-csatornán, valamint a múzeum Facebook-oldalán az érdeklődők megtekinthetik a Volt egyszer egy színház című kiállítást. A múzeum foglalkozni fog még Kray Pál és a Kray-kastély történetével, valamint bemutatásra kerül a múzeum két állandó kiállítása, amelyek dr. Hadzsy Jánosról és hagyatékáról, illetve a Topolyán feltárt régészeti leletekről szólnak.