2024. április 20., szombat

Szomjaznak a földek

A tavaszi kultúrák nem tudnak kikelni, és az őszi vetés sem fejlődik jól a csapadékhiány miatt

Az elmúlt egy hónapban csak pár milliméter csapadék hullott Topolya környékén. A vízhiány már a tavaszi, illetve az őszi vetéseket is sújtja, a növények a száraz rétegekből nem tudják felvenni a tápanyagokat. A gazdálkodók és a szakemberek egybehangzó véleménye szerint most még az évszaknak megfelelő fejlettségi állapotúak a szántóföldi kultúrák. A csapadék hiánya miatt azonban néhol már aszály tünetei is megfigyelhetők. A gabonatáblák visszamaradhatnak a fejlődésben, ugyanakkor a virágzó repceállományokban is észlelhető a vízhiány.

Jól jönne az eső (Tóth Péter felvétele)

Jól jönne az eső (Tóth Péter felvétele)

Ha a napokban sem lesz eső, az nagy gondot okozna a szántóföldi növénytermesztésben. A tavaszi vetés nem tud kikelni, a legtöbb víz pedig az ősszel vetett kultúráknak kellene, valamint a gyümölcsösök és a kertek is szomjaznak. Az őszi kalászosok és a repce is olyan fázisban van, hogy nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. A növények gyökereinek egy része a talaj mélyebb és még viszonylag jó vízellátottságú rétegébe ér ugyan, de a szakemberek szerint az optimális fejlődéshez ez nem elegendő. Az április és a május kritikus időszak, mert a kalászosok ebben az időszakban igénylik a legtöbb nedvességet. A repcén, ha szárazság van, nem képződik elegendő oldalelágazás, így kevesebb a virág. A növény ilyen körülmények között gyorsan el is virágzik, ezért nem kötődik jól. Ez mind-mind jelentősen csökkenti a várható termésmennyiséget.

Sokan elvetették már a szóját, a napraforgót, a kukoricát is. A talajhőmérséklet ugyanis már korábban elérte a kukorica vetéséhez szükséges értéket. A tavaszi vetések keléséhez is égetően, de az őszi vetések zavartalan fejlődéséhez is egyre nagyobb szükség lenne legalább 20–30 liter csapadékra négyzetméterenként. A kapásnövények kezdeti fejlődésénél nagyon fontos a megfelelő csapadékmennyiség, azért, hogy a növények egyidejűleg keljenek ki.

Elvetették a napraforgót, valamint a kukorica vetőmagja is a földbe került (Tóth Péter felvétele)

Elvetették a napraforgót, valamint a kukorica vetőmagja is a földbe került (Tóth Péter felvétele)

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy április 15-éig az összes általuk művelt földterületen elvetették a napraforgót, valamint a kukorica vetőmagja is a földbe került. A társas termelőknek azt üzeni, hogy esetleg aki még a jövőben szánja rá magát e két kultúra egyikének a termesztésére, az továbbra is köthet szerződést. A szövetkezettel szerződő felek számára biztosítják az újratermelési anyagokat, és egyben garantált a termés átvétele is. Az előleget pedig majd a termés árából vonják le. Az igazgató azt is elmondta, hogy az őszi vetésű kalászosok viszonylag jól átteleltek, az utóbbi egy hónapban azonban nagyon kevés volt a csapadék, és mostanra már a szárazság hatásai nagyon kiütköznek. Ami az ősszel elvetett árpákat illeti, már lassan kezdődik a kalászozás, és viszonylag alacsonyak a növények. Amennyiben a közeljövőben sem lesz jelentősebb mennyiségű csapadék, komoly terméskiesésre kell számítani nemcsak az árpa, de a búza és a káposztarepce esetében is. A kapásnövények kelése is kérdésessé válik, sok helyen annyira száraz már a talaj felső rétege.