2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREK

Vita a kínai beruházó engedélyéről

Nagybecskereken egyes civil szervezetek és ellenzéki pártok már hosszabb ideje megkérdőjelezik, hogy a törvényes keretek között zajlik a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. cég gumiabroncsgyárának építése. A gyanújukat megerősítette a tény, hogy a beruházó az építési engedély megszerzése és a munkálatok elkezdése után, a húsvéti ünnepek alatt (a rendkívüli helyzetben) tette közzé, hogy benyújtották a leendő gyár környezeti hatástanulmányának tervezetét.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A Polgári Fordulat civil szervezet szerint ez azt jelenti, hogy a munkához az esetleges környezeti kockázatok felmérése nélkül fogtak hozzá. Erre a szabálytalanságra nemrég figyelmeztették Kína belgrádi nagykövetét. Szerintük az a cél, hogy – tekintettel a rendkívüli állapotra – minél kevesebb ember figyeljen fel arra, hogy szabálytanul adták ki a gyár építési engedélyét. Amellett csak április 17-e és 27-e között lehet – elektronikus úton – betekintést kérni a hatástanulmányba, és véleményt mondani róla. Ezért a civil szervezet arra biztatja elsősorban a környezetvédelmi szakembereket, hogy fejtsék ki ezzel kapcsolatos véleményüket.

A gumiabroncsgyár a Délkelet 2 ipari övezetben, a Nagybecskerek–Belgrád közötti út közelében épül, és a helyét egy szokatlanul magas kerítés határolja be. A kínai beruházó részére 136 hektárnyi építési telket biztosítottak. Mint ahogy a beruházásról szóló szerződés aláírása alkalmával elhangzott, az új létesítmény Európa egyik legkorszerűbb gyára lesz, amelyben betartják majd a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket. A beruházás összértéke 994,4 millió euró, és 1200 új munkahely nyílik. A kapacitás teljes beüzemeltetése 2025-re várható.