2024. április 20., szombat
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Enyhül a szigor

Az UEFA kedden ismét arra buzdította tagországait, hogy amint újra lehetségessé válik a játék, próbálják befejezni a bajnokságukat. A szervezet a videokonferenciáján az országok képviselőinek elárulta, hogy az elsődleges cél mindenképpen a bajnokságok és a nemzeti kupasorozatok befejezése, ugyanakkor reménykednek a BL, valamint az El hátralévő mérkőzéseinek lebonyolításában is. Az előzőekben képviselt álláspontokhoz képest feltűnő az UEFA enyhülő szigora a befejezett, illetve törölt idényekkel kapcsolatban. Az Európai Labdarúgó-szövetség által kiadott közleményben az áll, hogy a szervezet megvizsgálja ezen bajnokságok esetét, amint elkészül az iránymutatás a nemzetközi sorozatokban való részvételt illetően.

Az említett felülvizsgálatra elsőként Belgiumban kerülhet sor, ahol a profi liga vezetősége április elején, egy fordulóval az alapszakasz vége előtt befejezettnek nyilvánította a versenyfutást. Aleksandar Čeferin, az UEFA első embere akkor az európai kupaküzdelmekből való kizárással fenyegette meg a belga szövetséget.

Ausztria lehet az első?

Zöld utat kaptak az osztrák Bundesliga-csapatok a szabad ég alatt való edzéshez. A koronavírus-járvány miatt az élvonalbeli együttesek továbbra is egészségügyi óvintézkedések mellett tréningeznek a pályán: a kereteket hatfős csoportokra osztják, köztük pedig kötelezően két méter távolságot tartanak. A Rapid szerb játékosa, Filip Stojković a Nova.rs hírportálnak elárulta: „Ausztriában javul a helyzet, kinyitottak a kis- és nagykereskedések, mi pedig visszatértünk a kinti gyepszőnyegre. Már nagyon vártam, hogy labdába érjek.”

Hétfőn megkezdte edzéseit a listavezető LASK is, amely három pont előnnyel bír a Szoboszlai Dominikot is sorai között tudó Salzburghoz képest. Az osztrák Bundesligában már csak a rájátszás van hátra. A tervek szerint a bajnokság május közepén újraindul, az viszont még kérdéses, hogy az alsó- és felsőházban hány meccset játszanak a csapatok.

Németországban még ennél is korábbi, május 9-ei visszatérésről írnak a nemzeti sportsajtóban, a klubok azonban nem várt helyről ütköztek ellenállásba. Az egész a gelsenkircheni Schalke vezetőségének körüzenetével kezdődött, amelyben arra kérték a szurkolókat, hogy az egyesület nehéz anyagi helyzete miatt ne váltsák vissza a jegyeket és az éves bérleteket. A Német Labdarúgóliga mindenáron szeretné befejezni a szezont, mert a klubok túlélése veszélyben forog. A szurkolói csoportokat tömörítő szervezet, a KOS tiltakozik a felvázolt folytatás ellen, mert „rajongók nélkül nem ugyanaz a futball”. A KOS szerint egészen addig várni kellene, amíg a járvány abba a fázisba jut, hogy szurkolókkal együtt is biztonságosan megrendezhetőek legyenek a meccsek.