2024. április 25., csütörtök
NBA

Divacnak van mit bepótolnia

Nagy méretű közvélemény-kutatást végzett Jason Jones, a tengerentúli The Athletic magazin munkatársa, akinek az NBA, azon belül is a Sacramento Kings franchise a legszűkebb szakterülete. Jones számos kérdést tett fel a Kings szurkolói körének eljuttatott kérdőívben, az egyik legfontosabb az volt, mennyire elégedettek a Vlade Divac vezérigazgatóval fémjelzett szakmai vezetőséggel. A válaszolók 53,9 százaléka válaszolt nemmel, 46,1 százaléka igennel, aminek vélhetően a fő oka az lehet, hogy a Sacramento hosszú ideje, 2006 óta nem szerepelt a playoffban. Jones megjegyzi, az is komoly súllyal eshetett latba, hogy a 2018-as játékosbörzén Luka Dončić helyett Marvin Bagley-t választották Divacék, amely döntés az elmúlt időszak fényében egyértelműen súlyos hibának bizonyult.

Biztató eredményei is voltak a kutatásnak szerb szempontból. Arra a kérdésre például, hogy meg kell-e tartani Bogdan Bogdanovićot, elsöprő többség, 83 százalék válaszol igennel. A franchise valaha volt legjobb játékosainak ranglistáján Peđa Stojaković 10,3 százalékkal a harmadik, Divac 6,9 százalékkal az ötödik lett.

Népszerű lett a női játékosbörze

Csaknem 400 ezren követték figyelemmel az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) virtuális amatőrbörzéjét. A liga tájékoztatása szerint 387 ezren kapcsolódtak be a közvetítésbe az ESPN csatornán, ez a második a draftok nézettségi statisztikájában, csak a 2004-es játékosválasztást látták többen. A tavalyihoz képest 123 százalékkal nézettebb esemény a járvány miatt az interneten zajlott, és elsőként a román származású amerikai Sabrina Ionescu kelt el, az Oregon Egyetem 22 éves irányítóját a New York Liberty szerződtette.

Az amatőrbörze a közösségi médiában is nagy siker volt, az NBA és a WNBA platformjain 6,5 millióan látták az eseményt, ami 165 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest.

A járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, hogy mikor rajtol el a WNBA 24. idénye, amelynek a soproni Határ Bernadett révén magyar játékosa is lesz az Indiana Fever színeiben. Az edzőtáboroknak május elején kellene elkezdődniük, de a liga bizonytalan időre elhalasztotta az összetartásokat.