2024. március 28., csütörtök
SPORTHÍREK

Đoković inkább „természetesen” gyógyulna

TENISZ

Ha már lenne koronavírus elleni védőoltás, Novak Đoković, a szerbek teniszsztárja akkor sem adatná be magának. A világelső kedden közölte, hogy személy szerint ellenzi az egyelőre kutatási fázisban lévő vakcinát, és ha valamikor kötelezővé tennék, akkor döntenie kellene. „Nem szeretném, ha valaki rám kényszerítené az oltást. A feleségemmel együtt a természetes gyógyulást támogatjuk” – mondta a 17-szeres Grand Slam-bajnok, majd hozzátette, ugyanakkor nyitott arra, hogy adott esetben megváltoztassa a véleményét. Szerbia egyik vezető járványszakértője, Predrag Kon úgy vélekedett, hogy Đokovićnak nem kellene oltásellenes kijelentéseket tennie, mert az ő szavai nagy hatással vannak az ország közvéleményére.

Nadal hosszú pihenője

Egy hónapja nem fogott ütőt Rafael Nadal, a spanyolok 19-szeres Grand Slam-bajnok teniszsztárja. A volt világelső február 29-én vívta legutóbbi mérkőzését, amikor 6:3, 6:2-re legyőzte az amerikai Taylor Fritzet az acapulcói döntőben, begyűjtve karrierje 85. trófeáját. Ezután továbbutazott Indian Wellsbe, ám a kaliforniai szupertornát a járvány miatt törölték, és a teniszidény leghamarabb július közepén folytatódhat. A spanyol salakkirály az Instagramon bevallotta, hogy életében először jelentkezik be élőben, és percekig próbálta Roger Federert és Andy Murray-t megjeleníteni a beszélgetésben. „Katasztrófa vagyok mindenben, de nagyon küzdök – nevetett, miközben Murray kommentben odaírta: „Hát ez briliáns… Megnyerhet 52 Roland Garrost, de az Instagrammal nem boldogul.” A társalgás során Nadal említette, hogy legutóbb egy Indian Wells-i edzésen volt ütő a kezében, ami igencsak jó kedvre derítette Federert: „Hát ez tökéletes, akkor nem tudsz majd teniszezni, amikor visszatérsz” – tréfálkozott a svájci klasszis. Nem sokkal később a háromszoros GS-győztes Murray is elmondta, hogy csak erősítéssel telnek a napjai, és öt hete nem ütött labdába.

A 33 éves Nadal a beszélgetésben cáfolta azt az elterjedt nézetet, miszerint jobb kézzel is tud játszani: „Az csak legenda. Mindent jobbal csinálok, kosarazni is csak azzal tudok, de a tenisz és a foci kivétel. Gyerekként mindkét oldalról két kézzel ütöttem, az edzőim biztosan nem tudták eldönteni, hogy jobbkezes vagy balkezes vagyok-e” – tette hozzá, majd rátért a jövő hétre kiírt madridi verseny pótlására kitalált virtuális tornára, amelyen ő is elindul. „Valaki nem akarja, hogy idén is remekeljek Madridban, ráadásul játékkonzol is csak pár napja volt először a kezemben” – jelentette ki.

ÚSZÁS

Hétfőtől újra vízben

A magyar úszóválogatott megkapta az engedélyt Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól, így jövő hétfőtől folytathatja felkészülését – jelentette be kedden Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke. Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva az elnök elmondta, korábban úgynevezett karantén-edzőtáborról volt szó, ám az edzőbizottság és a versenyzők kérésére viszonylag normális keretek között folytathatják a munkát. „Annak örülök, hogy bízik a kormányzat és az államtitkár asszony a sportolóinkban, hogy ahhoz a nyilatkozathoz, amit aláírtak két héttel ezelőtt, hogy tudniillik milyen feltételekkel lehet megcsinálni a felkészülést, majd kötik magukat. Azt gondolom, hogy így nagy biztonsággal el lehet majd kerülni a fertőződést” – tette hozzá Wladár.

Április 27-én a felnőtt- és az ifjúsági válogatott kezdi el az edzéseket, az újraindulás 87 versenyzőt, illetve az őket felkészítő edzőket és stábjukat érinti. Wladár még hétfőn jelezte, a résztvevőkre minden tréning előtt orvosi vizsgálat vár a lehető legnagyobb biztonság érdekében.

SAKK

„Armageddon”

Mindkét keddi párharc úgynevezett „armageddon partiban” dőlt el a világbajnok Magnus Carlsen által életre hívott online sakkversenyen. A viadal negyedik napján az amerikai Fabio Caruana és a kínai Ting Li-zsen, illetve a francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nyepomnyascsij mérkőzése is 2:2-es döntetlennel zárult a négy rapidpartit követően. Ilyen esetben az armageddon dönt, amelyben világosnak öt, míg sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de remi esetén utóbbi a győztes. A sorsdöntő partikban Caruana és Nyepomnyascsij is sötéttel diadalmaskodott, így ők két ponttal gazdagodtak, míg riválisaik eggyel. Ha a négy rapidpartiban eldől a találkozó, akkor a győztes három pontot kap, a vesztes nullát. Két forduló után Carlsen és Caruana vezet 5 ponttal.

Nemzetek Kupája májusban

Nemzetek Kupája néven rendez online sakkversenyt hat válogatott részvételével a sportág nemzetközi szövetsége (FIDE) május 5. és 10. között. A FIDE sajtószolgálatának közlése szerint a tornán Oroszország, az Egyesült Államok, Európa, India, Kína és a „világ maradék részének” csapata indul, a mérkőzéseket a chess.com oldalon lehet élőben nyomon követni. A válogatottak mindegyikét négyen alkotják, a csapatkapitányok között korábbi világbajnokok is vannak, így az orosz kvartettet Vlagyimir Kramnyik, Európa együttesét pedig Garri Kaszparov vezeti. A körmérkőzéses rendszerű versenyen, amelyen a meccsek rövidített játékidejűek, a csapatok kétszer találkoznak egymással, és a két legjobb csap majd össze a május 10-ei döntőben. A szupertorna összdíjazása 180 ezer dollár.