2024. április 25., csütörtök

Békétlen Békeidő

Két film azonos címmel

A magyar közvéleményt már napok óta élénken foglalkoztatja, hogy Hajdu Szabolcs csütörtök reggel a Vimeón debütált filmjének ugyanaz a címe, mint Vitézy László 1979-es alkotásának. Szerdán a Duna Televízió műsorváltozást jelentett be, és a csatorna nézői este 10 órától láthatták Vitézy negyven évvel ezelőtt készült és akkor többszörösen díjazott filmjét.

Vitézy László szerda délelőtt a Kossuth rádió Napközben című műsorában kifejtette: a Facebookon szerzett tudomást arról, hogy Békeidő címmel készített filmet Hajdu Szabolcs, aki Vitézy László korszakos munkáját nem ismerte, s a rendező posztjából értesült a címazonosságról.

Hajdu nem volt hajlandó megváltoztatni a mozija címét, korábban az M1 Híradójának nyilatkozva arra hivatkozott, nem tartja lopásnak azt, hogy ő is ezt a címet adta filmjének, mert a békeidő tág fogalomként értelmezhető és külföldön is léteznek ilyen címen nagyjátékfilmek. Szerinte a két alkotás megfér egymás mellett. Vitézy pedig kijelentette, nem tervez jogi lépéseket, mint a Kossuth rádió Napközben című műsorában elmondta: „nem vagyok teljesen rosszhiszemű, de rendkívül megalázó és tiszteletlen az, amit Hajdu Szabolcs elkövetett ezzel a címválasztással”.

Vitézy filmje, amelyet a Kádár-rendszer emblematikus alkotásának tartanak, olyan filmnek, amely a kádárizmusban született a kádárizmus ellen. „Ennek ellenére bemutatták, mert olyan trükkökkel élt Nemeskürty tanár úr (Nemeskürty István, a Mafilm akkori vezetője) meg én, hogy nem lehetett elhallgattatni: ha betiltják, még nagyobb nyilvánosságot kaphatott volna” – emlékezett Vitézy a rádióinterjúban, hozzátéve: a Békeidő végül is eljutott másfél millió emberhez, és reményt adott nekik arra, hogy szembe lehet szállni párthatározatokkal is.

A negyven éve forgatott film – mint azt a Magyar Nemzet napilap kiemeli – a falvak kommunizmusban kezdődött elnéptelenedését, az az elleni küzdelmet vizsgálja. Borsány község termelőszövetkezetének elnöke, Bencsik Béla lakást, munkát ígérve új családokat telepít a faluba, hogy megakadályozza az elnéptelenedést, a gazdaság pusztulását. Ezzel konfliktusok sorozatát indítja el a községen belül, a szomszéd településsel, valamint a járási és megyei vezetés elvtársaival. Az alkotás nagydíjat nyert a Mannheimi Filmfesztiválon, megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb forgatókönyv, valamint Fekete András a legjobb főszereplő kategóriában.