2024. április 18., csütörtök

Együtt a világhálón is

A szabadkai VM4K mindennap gondolatébresztő, ismeretterjesztő és szórakoztató tartalmakkal jelentkezik az online térben

A rendkívüli állapotokhoz alkalmazkodva, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ online térbe helyezte át a tevékenységét. Örök érvényű gondolatokat oszt meg, a hét csaknem minden napján a Mi-micsoda?/Ki-kicsoda? címmel ismeretterjesztő-, valamint a Verspillanatok/Prózapercek című irodalmi sorozattal jelentkezik, szerdán és pénteken tavaszi kézműves foglalkozásra is sor kerül, csütörtökön és vasárnap a Mesekuckó várja a gyerekeket, szombaton a Kézen Fogva – Fejlesztőkuckó, emellett visszatérnek a csütörtöki klubesteket is, mindez persze online. Az ily módon zajló tevékenységről Lovas Ildikó írót, a VM4K vezetőjét kérdeztük:

– Számos foglalkozást indítottunk gyerek számára, így az online térbe való átkerülés, a kapcsolattartásnak ez a módja, különösen érinti a VM4K tevékenységét. Most ebben a járványügyi helyzetben, amikor a családok otthon tartózkodnak, valamivel le kell kötni a gyerekek figyelmét, ezért fokozottabb az érdeklődés az online tartalmak iránt. Igyekszünk segíteni a szülőknek, hasznos elfoglaltságot biztosítani a gyerekeknek, ami szórakoztat, nevel, valamiféle többletet is jelent, de mégsem olyan, mint a tanítás. A kezdetektől arra kellett odafigyelnünk, hogy ne ütközzünk a távoktatással, és amit feltöltünk, az ne legyen szinte egyforma a tanórával. Ez kihívást jelentett a számunkra – mondta a lapunknak Lovas Ildikó.

Gyerekek és az online tér

– Online térbe helyeztük át a Mesekuckót, tartottunk húsvéti kézműves foglalkozásokat és külön gondot fordítottunk arra, hogy a Kézen Fogva – Fejlesztőkuckó sem maradjon ki. Amikor mindez sikerült, azzal szembesültünk, hogy jó lenne a felvételeinket feliratozni is. A nagyobb gyermekek így lenémíthatják a telefonjaikat, nem zavarják vele feltétlenül a család többi tagját, de látják a szöveget. Ez is egy új igény volt, amivel a VM4K munkatársai eddig nem szembesültek, mert nem ilyen térben dolgoztunk, hanem a közvetlen kapcsolattartást részesítettük előnyben. Az otthonról történő munkavégzés, a mi esetünkben folyamatos felkészüléssel, tervezéssel, kapcsolattartással, megbeszéléssel jár, hogy mit készítsünk elő erre és a következő hétre. A felvételek vágását, feliratozását is mi végezzük el. Ez számunkra is egy tanulási folyamat volt, ügyeseknek kellett lennünk, még jártasabbak a számítógépes programokban, hogy eljussunk a közönségünkhöz, és amit nyújtunk, az színvonalas legyen. Azután azt találtuk ki, hogy a felvételek készítéséhez gyereket is bevonhatnánk. A gyermekközönség számára inspiráló lehet az, hogy nem csak egy felnőtt magyaráz, hanem ott ül a kortársuk is az apja mellett, és a világ fontos dolgairól beszélgetnek. Eme elképzelés mentén jött létre a Mi-micsoda?/Ki-kicsoda? című ismeretterjesztő sorozatunk, Kosányi Tamás képzési referensünkkel, aki pedagógusi diplomával is rendelkezik, és a fiával, Kristóffal. Ezzel megmutathatjuk azt is, hogy hiteles a VM4K online tevékenysége, és ily módon is lehet nevelni. Odafigyelünk, hogy ezek a kis ismertetők legfeljebb ötpercesek legyenek, és olyan témákra fókuszáljanak, amelyek a gyerekeket információkkal, hasznos tudnivalókkal látják el, a szülők pedig akár kibővíthetik az ismereteiket – fejtette ki Lovas Ildikó.

Csütörtökönként klubestek a világhálón

– A közönségünknek és nekünk is, egyre jobban hiányoznak a csütörtöki közéleti klubesték, az együttlét, a színvonalas tudásgyarapítás, annak az értékrendnek a képviselete és egymással való megosztása, ami az embereket hétről hétre összehozta a VM4K-ban. Elkezdtünk azon gondolkodni, miképpen lehetne valamilyen módon visszacsempészni az életünkbe. Ez eredményezte a Verspillanatok és a Prózapercek című sorozatunkat, amelyben a kollégáktól és a VM4K által felkért személyektől, gyerekektől hallhatunk örök érvényű gondolatokat, vers- és prózarészleteket. Ha már nem találkozhatunk a VM4K-ban csütörtök esténként, ahol például a fontos történelmi eseményekről, az irodalomról beszélgethetünk, legalább kiragadhatunk például egy elgondolkodtató Márai-idézetet arról, hogy hol van otthon az ember és mitől van valahol otthon az ember. Ezt a sorozatunkat igyekeztünk zenével, vizuálisan is élvezhetővé tenni, hogy az emberek figyelmét elvonjuk a bezártságtól, és továbbítsuk nekik azokat az értékeket, üzeneteket, amiket egy-egy mű megfogalmaz, legyen az vers vagy próza. Emellett a csütörtök esti előadásaink java részéből felvétel is készült, ezeket is feliratozzuk, közzétesszük és kísérhetőek lesznek a Facebook-oldalunkon, a honlapunkon és a YouTube-csatornánkon. Ily módon is felidézhetjük a csütörtök estéket, elmélkedhetünk a hallottakon, és az előadásokat most megtekinthetik majd azok is, aki eljöttek volna, de valami miatt nem bírtak. Készülünk meglepetéssel is, a reményeink szerint egy hónap múlva lesz látható, már dolgozunk rajta. Ez egy új tartalmat, egy új fajta csütörtök estét fog jelenteni, ezúttal online térben – tudtuk meg Lovas Ildikótól, aki arról is szólt, hogy ebben a helyzetben nagyon fontosnak tartják az odafigyelést, ezért a VM4K munkatársai idős klubtagoknak nyújtanak segítséget, bevásárolnak nekik, befizetik a számláikat, beszerezik a szükséges gyógyszereiket.