2024. március 29., péntek

Megnyílt a határ az ingázó munkások előtt

Egyelőre csak azok utazhatnak Magyarországra, akik a határtól 50 kilométeres körzetben laknak és dolgoznak

Mától a szerb és a magyar állampolgárok újra átléphetnek Szerbia és Magyarország határán munkavállalás és földművelés céljából, mégpedig a határsáv 50 kilométeres távolságában a három eddig is működő Röszke–Horgos, Tompa–Kelebia és Hercegszántó–Béreg (Bački Breg) határátkelőhelyen – közölte Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter miután a horgosi átkelőn találkozott Ivica Dačić külügyminiszterrel. A szerb külügyminiszter hangsúlyozta, az intézkedés nemcsak Magyarország, hanem Szerbia minden szomszédos országa felé életbe lépett.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Szijjártó Péter a határon tartott közös sajtótájékoztatón rámutatott, Magyarország érdeke, hogy Szerbia gazdasága minél gyorsabban felerősödjön, hiszen a nyugat-balkáni térségben Szerbia Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere. A múlt évben 2,6 milliárd euró kereskedelmi forgalmat bonyolított le a két ország.

– Minél jobban védekezik Szerbia a vírussal szemben, annál eredményesebb Magyarország védekezése is. Minél erősebbek és egészségesebbek a szomszédaink, nekünk az annál jobb – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter. Hozzátette, mindig is szoros volt a két ország közti együttműködés, de ebben a helyzetben még erősebb együttműködésre van szükség. Köszönetet mondott Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és a magyarországi parlamenti képviselőknek, akik rámutattak arra a nehéz helyzetre, amit a határon bevezetett korlátozások okoztak. E nehézségekre reagálva a héten már a határon ingázó szerb és magyar állampolgárok használhatják a határátkelőket. Két dokumentumot kell csupán felmutatniuk, egyrészt azt, ami igazolja, hogy az illető a határsáv 50 kilométerén belül lakik, illetve egy munkáltató igazolást, ami igazolja, hogy 50 kilométeres határsávon belül történik a munkavégzés. Földmegmunkálás esetén pedig a földtulajdont igazoló dokumentumot.

Elmondta ugyanakkor, hogy azok a magyar vállalatok, amelyek fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaság újraindításában, fontos szerepet töltenek be a szerb gazdaságban is, hiszen a MOL nemrégiben hajtotta végre legnagyobb szerbiai beruházását. Az OTP pedig, a legnagyobb magyar bank, Szerbiában a legnagyobb hitelállománnyal rendelkezik. Vezérigazgatója a szerbiai bankszszövetséget is vezeti. Az OTP világossá tette, hogy támogatja a szerb kormány és a szerb Nemzeti Bank intézkedéseit a szerbiai gazdaság újraindításában.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– A vajdasági fejlesztési programunk eddig is nagy siker volt és készen állunk arra, hogy ezt folytassuk. Eddig 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre magyar költségvetési támogatással – hangsúlyozta, hozzátéve, folytatni kívánják azokat a közös infrastrukturális beruházásokat is, amelyeket korábban elkezdtek, így a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálásának előkészítését és a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal megépítését.

– Épül az a gázszállítási folyosó, amely Törökországból, Bulgárián és Szerbián keresztül tud majd gázt szállítani Magyarországra. Ennek a magyar szakasza jövő októberre készen lesz – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, majd hozzátette: – Annak érdekében, hogy a vállalataink közötti együttműködés most sem sérüljön ezen nehéz körülmények közepette, az Exim Banknál Magyarországon egy 120 millió eurós hitelkeretet nyitottunk abból a célból, hogy magyar és szerb vállalatok szorosan együtt tudjanak működni.

Ivica Dačić arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia és Magyarország együttműködése példamutató az egész régióban. Nemcsak a stratégiai együttűködés terén bizonyított, hanem megmutatta, jól együtt tudnak működni egymással e nehéz időkben is. Kiemelte azokat az engedélyeket, amelyekkel a szerb állampolgárok tranzitját végezhették el, hiszen sokan Budapestről jöttek haza, noha Magyarország már március 17-én lezárta határait.

Kiemelte, figyelemmel kísérik az EU járványügyi intézkedéseit, de mint rámutatott, a szomszédos országok meg tudnak állapodni abban, hogy mely intézkedéseken tudnak enyhíteni az egészségügyi szakértők szakmai javaslatainak figyelembe vételével.
Jelenleg azon dolgoznak, hogy más kishatárátkelőket is megnyissanak, továbbá módot keresnek arra, hogy a budapesti repülőtérrel együttműködve a Nyugat-Európában dolgozó szerb állampolgárok visszajussanak a munkahelyükre.

Szijjártó ennek kapcsán elmondta, Magyarország lehetővé tette, hogy azok a szerb állampolgárok, akik Nyugat-Európában dolgoznak, visszatérjenek a munkahelyükre, így mindennap délután 2 és 6 óra között átléphetik a Horgos1 határt, de nem hagyhatják el a kijelölt autópályákat és kijelölt megállóhelyeket.

NEM LESZ GOND AZ ÉRETTSÉGI

A közös sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, nem lesz akadálya annak, hogy a Vajdaságban vagy Szerbia más területén élő diákok letegyék az érettségi vizsgát Magyarországon. Ennek a lehetőségét Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma teremti meg, mint ahogy azt is, hogy ne kelljen két hétig karanténban várakozniuk az érettségiző diákoknak.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

AZ ÉLET MEGSZOKOTT RITMUSA FELÉ

Örömteli napnak nevezte Pásztor István, a VMSZ elnöke, hogy a szerb–magyar határon ingázó munkások előtt megnyílt a határ, hiszen – mint kiemelte – az utóbbi hetekben az egyik folyamatosan megjelenő téma az volt, hogy mikor teremtődnek meg a feltételek arra, hogy munkavégzés céljából át tudjanak jutni a polgárok a határ egyik, vagy a másik oldalán, aggódtak, tudják-e őrizni a munkahelyüket és a egzisztenciájukat.

– Én már a rendkívüli állapot bevezetését követően, március 17-én felvetettem a kérdés fontosságát és sürgettem, hogy az illetékesek találják meg azt a pillanatot, ami elsőként mutatkozik, amikor a vírus elleni közös fellépés lehetővé teszi azt, hogy legalább azok, akik naponta ingáznak, akik egzisztenciateremtés szempontjából járnak át a határon, ezt meg is tudják tenni. Örülök, hogy ez sikerült.

Számomra ez annak a jele, hogy ha lassan is, de folyamatosan haladunk az élet normalizálásának az irányába – emelte ki Pásztor István.

Elmondta, a szélesebb körű határnyitás folyamatosan napirenden van. Reményét fejezte ki, hogy talán nem kell egy hónapot várni arra, hogy ez bekövetkezzen, de mint mondta, ez az összehangolt vírus elleni küzdelem lehetőségeinek a függvénye.