2024. március 29., péntek

Húszezren tértek vissza a kényszerszünetről

Szerbiában a koronavírus elleni intézkedések legszigorúbb időszakában 125 ezren is kényszerpihenőre kényszerültek, ezen a héten azonban 20 ezren visszatérhettek munkahelyükre – jelentette ki Bojan Stanić, a Szerb Gazdasági Kamara igazgatóhelyettese.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Szavai szerint 1,6 ezer vállalat volt kénytelen beszüntetni, vagy legalábbis jelentős mértékben csökkenteni a termelést, ez a folyamat azonban lassan visszafordul. A Tanjug állítása szerint a gazdasági intézkedések mintegy 300 ezer cégre terjedtek ki automatikusan, és újabb 170 ezer vállalkozó jelentkezett az adóterhek elodázása és az állam részéről történő minimálbér kifizetése érdekében. Ám bizonyára ez a szám sem végleges, a becslések szerint további 135 ezer vállalkozó jogosult a kedvezményekre.

Stanić szerint a lehetőségekhez mérten meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a dolgozók visszatérhessenek munkahelyükre, újraéleszteni a városi közlekedést, elgondolkozni a városközi közlekedés életrekeltésén, és minél előbb be kell indítani a feldolgozóipart.