2024. április 20., szombat

Nő a gyógyultak száma

Szabadkán jelenleg 47 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, egyben Szabadka Város Válságkezelő Törzskarának főparancsnoka szerdán délután nyilatkozatot tett közzé, amelyben a koronavírus okozta járványhelyzettel kapcsolatos információkat osztott meg a közvéleménnyel.

Mint fogalmazott, az ország kormányának döntését szem előtt tartva, Szabadka Város Válságkezelő Törzskara is meghozta azokat a döntéseket, amelyek a koronavírus megfékezése érdekében hozott szabályok enyhítésére vonatkoznak. Ennek egyik hozománya, hogy a piacok zárt és nyitott részlegei is újra megnyithatták kapuikat. Természetesen a szükséges óvintézkedések betartása mellett. Az óvintézkedések betartásához a munkaadók kötelessége biztosítani a megfelelő körülményeket, illetve a szükséges védőeszközöket.

– A munkaadók feladata, hogy felügyeljék azt, hogy a piacok zárt részein mennyien tartózkodhatnak, beleértve a munkavállalókat és a szolgáltatások felhasználóit, azaz a vásárlókat. Másrészt a piaci asztalok bérlői, valamint a vásárlók kötelessége, hogy tartsák magukat az előírásokhoz, illetve hogy betartsák azokat a szabályokat, amelyek az egymás közötti távolságtartásra, valamint a védőeszközök használatára vonatkoznak – fogalmazott Bogdan Laban.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Kedd óta a szolgáltató műhelyek is üzemelhetnek, úgymint az autószerelők, gumijavítók, varrodák, cipészetek, vegytisztítók, autós iskolák, valamint a különböző kiskereskedések, a könyvesboltok, kerékpáros szaküzletek, valamint a műszaki berendezéseket, illetve az építőanyagot árusító üzletek.

– Fontos megjegyezni, hogy az említett üzemek, üzletek csak a megfelelő óvintézkedések betartásával nyithatnak meg, csak abban az esetben, ha lehetőség van a megfelelő fertőtlenítőszerek, illetve a védőeszközök (maszkok, kesztyűk) használatára – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az olyan objektumok, amelyekben nagyobb csoportosulás jöhet létre, továbbra is zárva tartanak, így a bevásárlóközpontok üzletei továbbra sem nyitnak ki. – A fodrászatok, kozmetikai szalonok, edzőtermek, kávézók, éttermek és egyéb vendéglátóipari létesítmények továbbra is zárva tartanak, de biztos vagyok benne, hogy a személyes izolációval, illetve az előírások tiszteletben tartásával, hamarosan megteremtődnek a feltételek ezek megnyitásához is – nyilatkozta Bogdan Laban.

A polgármester mindezek mellett kitért arra, hogy annak vagyunk tanúi, hogy Vajdaság-szerte csökken a megbetegedettek száma, és ugyanez érvényes Szabadkára is, ahol jelenleg 47 koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván, ugyanakkor nő a gyógyultak száma. Korábban egy személy elhunyt a koronavírus miatt, viszont a halottak száma azóta nem növekedett, és rendkívül fontos, hogy egyetlen idősotthonban sem jelent meg a vírus.

– Az egészségügyi, valamint a szociális védelem terén aktív intézmények számára rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű védőeszköz és fertőtlenítőszer, emellett tartalékokkal is rendelkezünk, amivel továbbra is biztosítani tudjuk ezek zavartalan működését. A telefonközpontjaink továbbra is végzik a feladatukat, de az idősek alapvető élelmiszerekkel való ellátása is problémamentesen zajlik. A városi válságkezelő stáb a továbbiakban is követi a járványügyi helyzetet, és ennek alakulása szerint hozza meg a döntéseit. Ismételten arra kérjük a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben az előírásokat, mert ez az egyetlen módja annak, hogy le tudjuk győzni a betegséget – mondta Szabadka polgármestere.