2024. március 29., péntek

A munka nem várhat

A haszonnövények szempontjából kedvezően alakul a tavasz

A tavaszról egyértelműen mindenkinek az ébredés jut eszébe. Ez az az időszak, amikor a természet felébred téli álmából, ugyanakkor a földműveléssel foglalkozók számára is véget ér a felkészülés időszaka, és a gazdák szinte éjt nappallá téve a földjeiken tartózkodnak – a szántás, vetés, növényvédelem nem várhat, és a munkát különféle kijárási korlátozások ellenére időben el kell végezni. A földműveléssel kapcsolatos aktualitásokról Kiss Árpáddal, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökével beszélgettünk.

A repceföldek nemcsak a gazdák szemét gyönyörködtetik (Fotó: Gergely Árpád)

A repceföldek nemcsak a gazdák szemét gyönyörködtetik (Fotó: Gergely Árpád)

– Az enyhe őszt enyhe tél követte, és a későn vetett búza is nagyon jó állapotban van. Sőt a gazdáktól azt hallom, hogy az optimális vetési idő után földbe juttatott búza, árpa sokkal jobb fejlődési fázisban van, mivel a tél beállta előtt nem fejlődött túl. A tavaszi növényvédelmet és tápanyag-utánpótlást elvégezték a gazdák. Az enyhe tél következtében rozsdásodás jelent meg a növényeken, amiről nem is tudták a termelők, hogy gomba okozza, vagy esetleg vírusos, baktériumos megbetegedésről van szó. Ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy károk nélkül átvészeltük a telet. A bokrosodás is rendben megindult. A vetések szépet mutatnak, és a jelenlegi száraz időszak nem kedvez a betegségeknek. A repceültetvények esetében a télen azt láttuk, hogy a növények túlfejlettek, ami gondokat is okozott volna. Szerencsére azonban nem voltak erős, száraz és hosszan tartó fagyok. A repce esetében nem a gombás megbetegedésektől kell tartani, sokkal inkább a kártevőktől. Az enyhe tél kedvezett ezek áttelelésének is. A repce növényvédelmét elvégezték a gazdák, így terméskiesés emiatt várhatóan nem történik – fogalmazott Kiss Árpád.

A kedvező időjárási körülmények arra ösztönözték a gazdákat, hogy mind a napraforgó, mind pedig a kukorica vetését korábban elkezdjék.

– A gazdák elmondása szerint 3–4 centiméteres mélységben már van nedvesség, ennek ellenére már most érezhető a csapadékhiány. A magas nappali hőmérsékletek hatására vannak olyan gazdák, akik már elvégezték a kukorica vetését is. A talaj hőmérséklete magasabb az átlagosnál, és tulajdonképpen ez határozza meg, hogy mikor kell a földbe juttatni a magokat. Jómagam maradok a hagyománynál, számomra Szent György napja a meghatározó, vagyis április 24-e előtt nem vetem el a kukoricát. Persze azt is szem előtt kell tartani, hogy nagyobb gazdaságokban korábban kell elkezdeni a vetést, hogy az időben befejeződhessen. A napraforgó vetése teljes egészében befejeződött, és az idén ez is egy kissé előbbre tolódott – nyilatkozta a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke.

Kiss Árpád elmondása szerint az egyesületük tagságának igen jelentős hányadát a 65 éves kornál idősebb termelők képezik, akik nagy nehézségekkel néznek szembe. Ugyanakkor a fiatalabb gazdák helyzete sem egyszerű.

A vetések jelenlegi állapota optimizmusra ad okot (Fotó: Gergely Árpád)

A vetések jelenlegi állapota optimizmusra ad okot (Fotó: Gergely Árpád)

– A kijárási tilalom mindenkit kihívások elé állított. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a probléma nem csak a talajmunkákkal, illetve a földön végzett munkálatokkal van, a tevékenységünk nemcsak abból áll, hogy traktorba ülünk, és szántunk, vetünk, hanem mindehhez bizonyos fokú előkészület kell. Meg kell vennünk a vetőmagot, el kell intéznünk a különféle papírügyeket, alá kell írnunk a szerződéseket, és szükség esetén a bankba is el kell mennünk. Mindez hosszadalmas szervezést igényel. Másrészt a földek nem mindenkinek a lakóhelye körül vannak. A tanyákat jórészt felszámolták, az emberek beköltöztek a faluba, városba. Sokan Szabadkáról ingáznak a gazdaságukba. Autóba ülnek, és elhajtanak például Tavankútra vagy a tanyájukra, és ezzel megszegik az előírásokat. Ismerek olyan nyolcvanéves gazdákat is, akik a mai napig maguk művelik földjeiket. Tartok tőle, hogy a bevezetett korlátozások következtében sokan tönkremennek, és akár az egészségük is rámehet. Tőlük is különböző engedélyeket várnak. Megértem azt, hogy ezek az emberek nem járhatnak emberek között, viszont abból senkinek sem származna baja, hogy traktorba ülnek és elvetik a kukoricát – mondta beszélgetőpartnerünk, aki arról is beszámolt, hogy a különböző engedélyek kérésével is sok gondjuk volt, mivel azt korábban el kellett végezniük, amikor még nem tudhatták, hogy a kérdéses időpontban milyen időjárási körülmények várják őket a földeken.

A Szabadkai Paraszt Egyesületnek a Szabadegyetem épületében lévő irodája jelenleg zárva tart, viszont ennek ellenére igyekeznek segíteni a gazdáknak, akik kérdéseikkel telefonon és online fordulhatnak hozzájuk.