2024. április 20., szombat

A rendkívüli állapot utáni időszakra készülnek

A Vancseszben a rendezvények szervezése helyett az adminisztratív feladatok elvégzésére összpontosítanak

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége is alkalmazkodott a rendkívüli állapothoz, és folytatja a munkát. Krizsán Vilmos, a szövetség elnöke elmondta, hogy egyelőre rendezvényeik nem lesznek, de sok olyan adminisztratív munkájuk van, amit egyébként is el kell végezni. Felhívással is fordultak az egyesületek vezetőihez, és nyolc pontban kérték őket, hogy hasonlóképpen alkalmazkodjanak a helyzethez. Elsősorban az egészség megőrzésére összpontosítsanak, azokat a munkákat azonban, amelyeket el lehet végezni az egyesületükben, tegyék meg.

Krizsán Vilmos (Csincsik Zsolt felvétele)

Krizsán Vilmos (Csincsik Zsolt felvétele)

– Már most átrendezzük az életünket, ez vonatkozik a járvány megszűnése utáni időszakra is, hiszen meggyőződésünk, hogy semmi sem lesz olyan utána, mint amilyen előtte volt. Nemcsak gazdasági és társadalmi vonatkozásban, hanem meggyőződésünk szerint mindez nagymértékben kihat majd a családok életére és a civil szerveződésekre is – közölte Krizsán Vilmos.

– Már most át kell értékelnünk sok mindent, fel kell készülnünk az új helyzetre. Fel kell mérnünk, hogy mi az, amit az idén még meg tudunk valósítani, illetve mi az, amit csak később tudunk realizálni. Az egyik legfontosabb, hogy a népesedési és családgondozási programunkat az idei évre elkészítettük, amire a Magyar Nemzeti Tanácstól megkaptuk a támogatást, illetve a nemzetpolitikai államtitkárságtól még a tavalyi évre kaptunk egy támogatást. Ennek meghosszabbítottuk a futamidejét, így június 30-án jár le. Sajnos a rendkívüli állapot miatt nem tudjuk az első félévben megtartani a népesedési konferenciánkat, hanem át kell tennünk a második félévre. Így viszont jobban fel tudunk rá készülni, már készítjük az átiratokat és a tanácskozás programját, pénzügyi tervét, a meghívottak névsorát. Készítjük továbbá az idei évi tervünket is. Átadtuk a kérelmet, valamint a teljes programot és a pénzügyi tervet is megpróbáljuk véglegesíteni a nemzetpolitikai államtitkársággal, illetve a Bethlen Gábor Alappal. Ebben a rendkívüli helyzetben rosszul érintett bennünket, miszerint a kutyákra gondoltak, hogy kétszer meg kell őket sétáltatni, viszont a gyerekekre nem. Fura helyzet, amikor tudjuk, hogy a lakásokból nem lehet kimozdulni, a gyerekeknek viszont mozgásra van szükségük. Ezt valahogy mindenhol meg kell oldani, hogy találjunk időt és lehetőséget, hogy érintkezés nélkül, de mozgásteret biztosítsunk a számunkra – nyilatkozta Krizsán Vilmos.

A Vancsesz elnöke a legfontosabb munkáik között felsorolta, hogy megkezdődött a péterrévei nagycsaládosház működése, illetve továbbra is végzik a ház körüli munkákat. Az adminisztratív feladatok között kiemelte, hogy szeretnék bejegyeztetni a szövetséget különféle gazdasági tevékenységre, amit most készítenek elő, annak érdekében, hogy kiadhassák az épületet családi és egyéb rendezvényekre is. Előkészítik a szövetség közgyűlésének megtartását, amint lehetőségük lesz rá, akkor össze is hívják; továbbá rendezik a szövetség archívumát, amelyben már 2002 óta gyűjtik az archív anyagokat, valamint kiegészítik a leltárlistákat is; az egyesületi vezetőknek komplett névsort készítenek a társszervezetek vezetőinek adataival; stb. Krizsán Vilmos megjegyezte továbbá azt is, hogy március 16-ától a Vancsesznek van egy állandó munkatársa Szloboda Szabolcs személyében, aki az elkövetkezőkben programkoordinátorként dolgozik majd a szövetségnél. Vele, amint lehetőségük nyílik, szeretnék körbejárni az egyesületeket, hogy megtekintsék, hol mi a helyzet, illetve melyik egyesületnek miben tudnak a leginkább segíteni.