2024. április 24., szerda

Nem panaszkodunk, dolgozunk

A piacok ideiglenes bezárása miatt Dušan Srdanov kistermelő kukába dobhatta a zöldsalátát

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a piacok működését is beszüntették, azonban a kistermelőknek a rendkívüli állapotra való tekintettel engedélyezték az otthonról, illetve közvetlenül a gazdaságból történő értékesítést. Így tett a szenttamási Dušan Srdanov is, aki ugyan meg tudta tartani a törzsvásárlóit, azonban a rendkívüli állapot bevezetése hatalmas kárt okozott a gazdaságában.

A bevétel nem csökkent, hiszen a nagykapu mindennap nyitva áll (Paraczky László felvétele)

A bevétel nem csökkent, hiszen a nagykapu mindennap nyitva áll (Paraczky László felvétele)

Szenttamáson a pénteki, az úgynevezett hetipiacot március 14-én, egy nappal a rendkívüli helyzet előtt tartották. Azóta a piacot lezárták, a gyümölcs-, zöldség- és főzelékfélét, valamint egyéb otthon megtermelt termékeket pedig kizárólag a boltokban vásárolhatták meg az emberek. Tekintettel arra, hogy a legtöbb helyen behozatali áruról van szó, így ott az árak is magasabbak. A szenttamási kistermelők azonban nem túl sokáig maradtak vevők nélkül, hiszen a rendkívüli állapotra való tekintettel engedélyezték számukra az otthonról, illetve közvetlenül a gazdaságból történő értékesítést. Ezzel pedig a polgárok is jól jártak, hiszen a lakóhelyükhöz legközelebbi termelőtől vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt a konyhára.

Dušan Srdanov hivatalosan 10 évvel ezelőtt kezdett el kertészkedni, főleg főzelékfélék termesztésével foglalkozik. Szenttamáson a begluki városrészben található Svaštar közelében lakik, így a Pero Segedinac utca sarkán kezdte el árulni a termést, és itt is ragadt. Az emberek lassan megszokták, hogy folyamatosan lehet nála kapni friss főzelékfélét, persze csak kicsiben. Mint mondta, délelőttönként télen-nyáron kint volt az utcasarkon, mert délután a fóliasátorban kell dolgozni. A rendkívüli állapot kihirdetését követően azonban már csak a saját házától értékesítheti a megtermelt zöldségfélét, hiszen tilos az utcán árulni. A kérdésre, hogy csökkent-e valamelyest a forgalom, nemmel válaszolt, hiszen a nagykapu mindennap nyitva áll, jönnek a törzsvásárlók, és azok is, akik eddig a bevásárlóközpontokban szerezték be a konyhára valót. Vidéki vásárlók is vannak. Ezzel szemben a járvány megjelenése és a rendkívüli állapot bevezetése hatalmas kárt okozott a gazdaságban, hiszen az összes zöldsalátát ki kellett dobnia a szemétbe.

A családi vállalkozás jelenleg 16 fóliasátorral rendelkezik (Paraczky László felvétele)

A családi vállalkozás jelenleg 16 fóliasátorral rendelkezik (Paraczky László felvétele)

− A zöldsalátát az ősszel ültettük, majd amikor a szedésre és a nagybani értékesítésre került volna sor, jött a járvány, leálltak a piacok. Itthonról eladtunk egy keveset, a többit ki kellett dobni. Három fóliasátornyi termésről van szó. Kettőből teljesen kidobtuk a salátát, a harmadikból próbáltunk az élelmiszerboltokba szállítani valamennyit, azonban ez sem működött, hiszen mindenki rövidített munkaidővel dolgozik, a saláta pedig csak frissen értékesíthető, nem lehet tárolni. Tehát a napokban ez is a szemétbe kerül, mert ki kell takarítani a fóliasátrat, és előkészíteni a következő termelési ciklust. Paradicsom, cukkini, uborka, zöldpaprika, retek és egyéb palánták kiültetésére kell a hely, be kell rendezkedni, megoldani az öntözést – sorolta a szenttamási termelő.

Mint mondta, a 10 évvel ezelőtt indult, bejegyzett gazdaságot nemrégiben 33 éves fia vette át. A családi vállalkozás jelenleg 16 fóliasátorral rendelkezik, ebből csupán kettő van a saját udvarukban, a többi bérelt udvarokban, kertekben található. Naponta mintegy 3 ezer négyzetméteren kell felügyelni, ellenőrizni, öntözni, palántát ültetni, s mindez csaknem teljes egészében kézi erővel történik.

− A mezőgazdasági minisztériumtól igényeltünk és kaptunk engedélyt arra, hogy a kijárási tilalom alatt is dolgozhatunk, hiszen este, sőt éjszaka is körül kell járni a fóliákat, ellenőrizni a locsolási folyamatot, szellőztetni. Aki foglalkozik ilyesmivel, az tudja, hogy nálunk nincs munkaidő, állandóan mozgásban kell lennünk, ami fizikailag is megterhelő. A káposzta- és a karfiolpalánták ültetése ugyancsak kézi erőt igényel, a feleségem és a fiam mellett sokszor idény jellegű munkaerőt is kell alkalmazni, amit fizetni kell, így a folyamatos termelés biztosítása állandó anyagi kiadással is jár. Szerencsére most is jönnek az emberek, viszik az árut, azonban nagyon sokat veszítettünk a zöldsalátán. A palánta, a munkaerő, a locsolás óriási kiadás volt, és hogy ezt mikor vagy hogyan fogjuk behozni, fogalmam sincs. De jobb, ha nem panaszkodunk, inkább csináljuk – mondta végezetül a szenttamási vállalkozó.

Miközben a hangfelvétel készül, védőmaszkban, kesztyűben folyamatosan érkeznek a vásárlók. Mindenki betartja az előírásokat, hiszen most ez a legfontosabb.