2024. április 20., szombat
SPORTHÍREK

Bradyt hazazavarták

AMERIKAI FUTBALL

Minden idők legsikeresebb NFL-játékosát, Tom Bradyt el kellett zavarni egy Tampa Bayben található közparkból, ahol egyedül próbált edzeni, mert a területet hatóságilag bezárták a koronavírus-járvány terjedése miatt. A város polgármestere, Jane Castor számolt be róla, hogy a város egyik alkalmazottja egy férfit látott futni és kondizni az egyik parkban, majd amikor megközelítette, akkor ismerte fel, hogy a Buccaneers új irányítója az. Természetesen a törvények rá is vonatkoznak, Brady pedig eleget tett a kérésnek, és hazament.

A Tampa Bay Buccaneers bő egy hónappal ezelőtt igazolta le a sztrárfocistát, aki, úgy tűnik, minden centjét szeretné megszolgálni a kétéves, 50 millió dolláros szerződésnek.

Floridában jelenleg kijárási korlátozások vannak érvényben, de rekreációs tevékenységet lehet folytatni, amennyiben az illető egyedül teszi, vagy betartja a kellő távolságot másoktól. Brady viszont egy bezárt parkot talált magának.

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS

Védőoltás nélkül semmi

Egy amerikai felmérés szerint a szurkolók 72 százaléka nem érezné magát biztonságban egy sporteseményen, amennyiben nem tudnak védőoltást fejleszteni a koronavírus ellen. Ez a Seton Hall Egyetem április eleji, 762 ember megkérdezésével zajlott közvélemény-kutatásából derült ki. Azok körében, akik rendszeresen figyelemmel követték a sporteseményeket, ez az arány 61 százalék. A megkérdezettek 76 százaléka szerint jó döntéseket hoztak a profi ligák, amikor felfüggesztették a küzdelmeket, míg a tokiói nyári olimpia elhalasztását 84 százaléknyian helyeselték. A kutatásban részt vevők 70 százaléka szerint az amerikaifutball-ligának (NFL) a játékosok egészsége és biztonsága érdekében nem kellene elkezdődnie ősszel, és mindössze hatszázaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy a tervek szerint indulhatna az idény.

A kérdésre, miszerint kell-e egyáltalán sporteseményt rendezni 2020-ban, 40 százaléknyian mondták, hogy nem, és nagyjából ugyanennyien voltak azok, akik azt válaszolták, nézők nélkül vagy erősen limitált nézőszámmal kellene a mérkőzéseket megtartani. Utóbbival kapcsolatban a megkérdezettek 76 százaléka úgy nyilatkozott, ugyanúgy megnéznék a zárt kapus tévéközvetítést, mintha lennének drukkerek a stadionokban.

ÚSZÁS

Folytatódhat a felkészülés

A tervek szerint a magyar úszóválogatott a jövő hétfőtől folytathatja felkészülését. Wladár Sándornak, a Magyar Úszószövetség elnökének elmondása szerint a múlt kedden és pénteken összesen 243 koronavírustesztet végeztek a válogatottnál, szerencsére ezek mind negatív eredményt hoztak. Meglátása szerint amennyiben betartják a szükséges intézkedéseket – ráadásul a medencetérben a klóros levegő és annak fertőtlenítő hatása miatt kedvezőbbek is a feltételek –, és megkapják az engedélyt, akkor jövő hétfőtől folytatni lehet az edzéseket. Hozzátette, a kihagyás már így is jelentős, nem engedhetik meg, hogy további hetek teljenek el vízi munka nélkül, mert az már jelentősen visszavetné a magyar úszósportot. Abban az esetben, ha folytathatják az edzéseket, minden tréning előtt orvosi vizsgálaton esnek majd át a versenyzők.

A MÚSZ azt követően függesztette fel a külföldi edzőtáborokból hazatért úszói számára a keretedzéseket, hogy tízen is megfertőződtek (öt „kétes” eredmény is született). Az elnök megjegyezte, a korábbi teszteket egy magánszolgáltatón keresztül, akkreditált laborban végezték, ez mintegy 10 millió forintjába került a szövetségnek.

SAKK

Carlsen második győzelme

A férfi világbajnoki címet védő Magnus Carlsen második párharcát is megnyerte az általa életre hívott online versenyen, amelyen a világ nyolc legjobb játékosa vesz részt. A viadal harmadik napján a norvég nagymester az iráni Alireza Firouzját verte 2,5:1,5-re, míg a 2. forduló hétfői másik csatájában ugyanilyen arányban diadalmaskodott az amerikai Hikaru Nakamura a holland Anish Giri felett a Chess24 portál beszámolója szerint. Tegnap az orosz Jan Nyepomnyascsij a francia Maxime Vachier-Lagrave-val, míg a kínai Ting Li-zsen az amerikai Fabiano Caruanával ült asztalhoz.

Az online viadal összdíja 250 ezer dollár, a győztes 70 ezret kap.

TENISZ

Jarryt eltiltották

Doppingvétség miatt 11 hónapos eltiltást kapott Nicolas Jarry chilei teniszező. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) hétfői közleménye emlékeztetett rá: a chilei sportoló játékjogát januárban függesztették fel, mert pozitív doppingtesztet produkált a tavaly novemberi Davis-kupa-döntőn. Az akkor adott vizeletmintájában kétféle tiltott szert, ligandrolt és sztanozololt találtak.

Az ITF az írásban arra kéri a játékosokat, vigyázzanak a dél-amerikai táplálékkiegészítőkkel: a 24 éves Jarry a meghallgatásán azzal védekezett, brazil orvosa ajánlásra szedett egy elméletileg doppingmentes multivitamin-készítményt, amelyről kiderült, mégis tiltott anyagot tartalmazott. A szövetség elfogadta a chilei játékos magyarázatát, és visszamenőleg, december 16-ától tiltotta el a jelenleg a világranglistán 89. teniszezőt, aki pályafutása legjobbjaként a 38. helyen is állt. Jarry a közösségi oldalán azt írja, elfogadja a döntést, az ellen nem fog fellebbezni.