2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Csökken a fertőzöttek száma Vajdaságban

Újvidéken szinte felszámolták a járványügyi gócot

Vajdaság területén egyre kevesebb betegnél mutatják ki a koronavírussal való fertőződést. A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 100 beteget kezelnek, közülük hét személyt kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. A Pancsovai Általános Kórházban 144 beteget ápolnak, akik közül ketten vannak lélegeztetőgépen. Az Újvidéki Vásár csarnokaiban kialakított ideiglenes kórházban 165, az apatini Junaković különleges rehabilitációs központban pedig 40, enyhe tünettel rendelkező beteget kezelnek.

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap Čortanovcin kijelentette, hogy a betegséget tekintetbe véve Újvidéken rendkívül jó a helyzet, szinte felszámolták a járványügyi gócot.
– Az elmúlt három napban Újvidékről származnak a legjobb eredmények, ami azt jelenti, hogy a nagyvárosok közül itt van a legkevesebb új fertőzött – hangsúlyozta az államfő.

A covid19.rs portál adatai szerint Szenttamáson 11 személy esetében azonosították a járványt. A község területén jelenleg 61 polgár tartózkodik izolációban, akik 14 napot kötelesek eltölteni egészségügyi megfigyelés alatt, mert közvetlen kapcsolatban voltak koronavírussal fertőzött beteggel. A hivatalos adatok szerint Bácson 1, Óbecsén és Törökbecsén 2–2, Verbászon 8, Palánkán 15, Alibunáron 17, míg Nagybecskereken pedig 22 COVID-19-es beteget regisztráltak.
Zomborban eddig összesen 27 koronavírussal fertőzött beteget vettek nyilvántartásba. A hivatalos adatok szerint az elmúlt napokban az új regisztrált esetek száma a felére csökkent a nyugat-bácskai városban. Ugyanakkor Hódság területén is megjelent a vírus, egyelőre egy esetről tudnak. Kúlán 14, míg Apatinban továbbra is 1 fertőzöttet tartanak nyilván.

Hétfői adatok szerint Nyugat-Bácska térségében összesen 43 fertőzött személynél mutatták ki a fertőzést, ami a szerbiai betegek 0,7%-át teszi ki. A hatóságok szerint Nyugat-Bácskában közel 500 polgár tartózkodik önkéntes karanténban. Közülük a legtöbben, 240-en Zomborban, Kúlán 148, Apatinban 63, Hódságon pedig 31 személy.