2024. április 19., péntek

Összeomlás előtt az olajpiac?

Példátlan pusztítást okoz a koronavírus-járvány a nemzetközi kőolajpiacon, ahol az árak a mélypontra zuhantak. Sőt az a példátlan eset is előfordult (hétfőn), hogy az Egyesült Államokban az eladók fizettek a vevőknek, csakhogy vegyék át tőlük a WTI típusú olajat. A pánikhangulat miatt határidős – májusi leszállítású – ára mínusz 40 dollárra zuhant, ami még soha sem fordult elő. Igaz, a WTI hordóját júniusra már plusz 20 dolláron, a novemberit meg 32 dolláron jegyzi a piac.

A gyenge vásárlói érdeklődés arra utal, hogy az idén tartósan alacsony marad az ár. Ráadásul a járvány elmúltával is túlkínálatra lehet számítani. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) összefogott ugyan Oroszországgal és az USA-val, hogy csökkentsék a kitermelést, de egyelőre ez nem segít.

A zűrzavart és árzuhanást az okozta, hogy a járvány miatt alig járnak a repülők, a teherautók, és az autósok is keveset tankolnak, vagyis alig fogy az olaj és származékai. A keresletcsökkenés miatt óriási a túlkínálat. Ennek következtében már akkora a fölösleg, hogy a tárolók néhol csurig vannak, másutt hamarosan megtelhetnek.

Európában az irányadó Brent árfolyama is esett. Ma 19 dollár körül alakult a hordónkénti ára az azonnali piacon, a WTI-vel 11,5 dolláron kereskedtek ugyanott.