2024. április 25., csütörtök

Haladék az adóelőleg befizetésére

A Pénzügyminisztérium keretében működő Adóigazgatóság  május 4-én elhalasztja a jogi személyek nyereségadó-előlegének törlesztését, valamint azon vállalatok jövedelemadó- és járulékelőlegének a befizetését, amelyek eleget tesznek a kormány által a járvány következményeinek enyhítése céljából kilátásba helyezett kedvezmények és közvetlen juttatások feltételeinek.

Április végén, vagyis az adóbevallások megtétele után (PPP-PD) az Adóigazgatóság elkészíti azoknak a cégeknek a listáját, melyek esetében ellenőrzik, hogy eleget tesznek-e a kedvezmények igénybe vételére megszabott feltételeknek. Az Adóigazgatóság honlapján  – www.poreskauprava.gov.rs – az olvasható, hogy mindazoknak a vállalatoknak, melyek megfelelnek a feltételeknek, átutalják a közvetlen juttatásokat, illetve haladékot adnak az esedékes adó- és járulékelőlegek befizetésére. A márciusi előleget elkönyvelték ugyan, de ennek törlesztését május 4-én szintén elhalasztják.

A nyereségadó esedékes részleteinek befizetésére az Adóigazgatóság a folyó kalendáriumi, illetve gazdasági évre vonatkozó végleges adóbevallás megtételéig ad haladékot. A jövedelemadó márciusi, áprilisi és májusi előlegének befizetésére ugyanez vonatkozik, tehát a haladék az egész évre vonatkozó, végleges adóbevallás benyújtásáig érvényes. Az Adóigazgatóság arról is tájékoztat a honlapján, hogy a járványhelyzet következményeinek enyhítését célzó gazdasági intézkedések között van olyan közbevételek megfizettetésének elhalasztása is, melyek április 1-je és június 30-a, egyes esetekben pedig július 31-e között lennének esedékesek.