2024. április 25., csütörtök

Publikum nélkül is szívesen játszanának

A következő három hónapra minden tenisztornát lemondtak, a versenynaptár szerint pedig az első lehetséges, még függőben levő tornák a július 13-ára kiírt newporti (USA) füves, valamint a hamburgi és a båstadi salakos versenyek. Kicsi a lehetősége, hogy éppen e terminusban indul meg újra a játék, viszont a teniszezők egy része, noha elsősorban a biztonságra szavaznak, egyre inkább hajlik a publikum nélküli tornák megrendezésére, annak érdekében, hogy – ha egyáltalán kivitelezhető – minél előbb pályán lehessenek.

A tenisz ugyanis azok közé a sportágak közé tartozik, amelyekben nincs kontaktus a játékosok, bírók és egyéb szükséges résztvevők között – a legnagyobb hátrány, hogy városból városba, országból országba és földrészről földrészre kell utazni –, így alkalmas lehetne arra, hogy nézők távollétében, szigorúan ellenőrzött feltételek közepette, megtörje a vírus okozta versenyblokádot.

A szervezők többsége nem szívesen menne bele az üres lelátók okozta bevételkiesésbe, viszont tisztában vannak vele, hogy az idény újraindulása nagy figyelmet keltene, a tv-közvetítések bevétele is jelentene valamit, hát még az adat, hogy elsőnek kezdtek a járvány után, amivel be lehetne jutni a sporttörténelembe.

A hosszú, már március 2-a óta tartó játékszünet mellesleg, a keresetlehetőség elveszítése miatt, komoly problémát jelent a profi teniszezőknek. Nem a legjobbaknak, akiknek bőven van tartalékuk, hanem inkább a 100. helyen aluliaknak. Teniszben, a csapatsportokkal ellentétben, ugyanis nincs szerződésük, csak a tornákon kereshetnek, így sokan máris a nincstelenség határára sodródtak. Hogy rajtuk segítsenek, elsősorban Novak Đoković és Rafael Nadal gyűjtést kezdeményeztek, amivel 4,5 millió dollárt szándékoznak szétosztani a 100. és 500. hely között levőknek, ami fejenként 11 ezer dollárt jelentene. Nem sok, de ha tudjuk, hogy például a 300. helyezett kínai Vu Di az idén csak alig több mint 1500 dollárt keresett, biztosan jól fog jönni.

A járvány New York-i fejleményei miatt az augusztus 31-ére kiírt US Open is veszélyben van. Esetükben csak két hónap múlva lesz végső döntés, de már kiszivárgott, hogy vállalnák a publikum nélküli rendezést. Ezzel egyidejűleg borúlátó hangokat is hallani, több élvonalbeli teniszező úgy tartja, hogy 2020-ban már nem lesz tenisztorna.

A „tökéletes teniszező”

Egy online beszélgetés során összeállította a tökéletes teniszezőt Novak Đoković és Andy Murray. A két sztár videós csevegését élőben követhették a rajongók, a kezdeményező brit játékos azt kérte szerb riválisától és jó barátjától, hogy csak a jelenkor legjobbjai közül válogassanak, akik ellen volt alkalmuk játszani. A legjobb adogatónak a 17-szeres Grand Slam-bajnok Đoković az amerikai John Isnert és az ausztrál Nick Kyrgiost tartja, a kétszeres olimpiai bajnok Murray pedig egyetértett vele. Fogadóként a szerb éppen Murray-t tette az élre – mondván, őróla szinte minden szervája visszajött –, míg a skót ugyanezen okból Đokovićot nevezte meg a legjobbnak. Tenyeres oldalról Đoković szerint az argentin Juan Martín del Potro, míg Murray szerint a spanyol Rafael Nadal a legveszélyesebb, majd fonákban ismét egymást választották. Utóbbit a háromszoros GS-győztes brit kiegészítette azzal, hogy életében csak Đokovićot látta eddig kemény pályán kifelé csúszva hatékony védekező fonákot ütni. Röptében mindketten főként a svájci Roger Federert dicsérték, mentálisan pedig a 32 éves Đoković és egy héttel idősebb beszélgetőpartnere is Nadalt tartja a legnagyobbnak. Erőnléti szempontból a szerb – Nadal mellett – az osztrák Dominic Thiemet és a spanyol David Ferrert nevezte meg, míg Murray a francia Gaël Monfilst emelte ki, ám végül a bicepszét nevetve mutogató Đokovićra szavazott.

A több mint tízperces videót eddig csaknem 250 ezren tekintették meg az ATP honlapján.