2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Cseh a „legjobb nem legjobb”

A hatodik világbajnokságán szereplő Cseh László második lett 200 méteres pillangóúszásban (Fotó: MTI)

Cseh László (Fotó: MTI)

ÚSZÁS

A swimswam.com szakportál szerint Cseh László minden idők legjobb úszója azok közt, akiknek nincs olimpiai bajnoki címük. A honlap kiemeli, a 34 éves magyar klasszis a sportág egyik legjobbja is lehetett volna, ám szerencsétlenségére a 23 ötkarikás arannyal rekorder Michael Phelps épp vele egy időben versenyzett, és jutott karrierje csúcsára, így a magyar egyszer sem állhatott a játékokon a dobogó legfelső fokára. Cseh hat olimpia érméből öt alkalommal végzett az amerikai mögött – igaz, egyszer Erik Vendt és Ryan Lochte is megelőzte –, míg 2016-ban Rióban holtversenyben lett vele második 100 méter pillangón a szingapúri Joseph Schooling mögött. A tízes listán Cseh mögött a német Paul Biedermann végzett, aki még érmet sem nyert olimpián, pedig 200 és 400 méter gyorson is több mint tíz éve tartja a világcsúcsot, valamint világbajnoki címeket is nyert.

FORMULA–1

Silverstone – kétszer?!

Stuart Pringle pályaigazgató szerint Silverstone a Formula–1 történetében példa nélküli módon egymást követően két futamot is megrendezne. Pringle a The Guardian brit lapnak adott nyilatkozatában kiemelte: az F1 tulajdonosaival történt egyeztetéseik során többfelé lehetőség is felvetődött az idei rendezéssel kapcsolatban, beleértve két futam lebonyolítását egy vagy egymást követő két hétvégén. A pályaigazgató egyetértett a sportág több szereplőjének korábbi nyilatkozatával, miszerint az európai nagydíjakat – amennyiben egyáltalán meg lehet őket rendezni – csak nézők nélkül tudják lebonyolítani.

Segítség a „kicsiknek”

Az F1 vezetőinek segítségét kérte a kisebb istállók számára Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. „El kell dönteniük, hogy életben tartják-e ezeket a csapatokat. Annyi biztos, hogy nélkülük nem lehet versenyeket rendezni. A gyengébbeket el lehetne látni kölcsönautókkal is, hogy ne kelljen kutatásra és fejlesztésre költeniük. Korábban is előfordult, hogy más gyártók kész modelljeivel versenyeztek a csapatok.” A 46 éves Horner szerint a jogtulajdonos Liberty Media másként nem lehet biztos abban, hogy a 2021-es szezon tíz istállóval kezdődhet majd el.

Eközben a Haas rövidített munkaidőt vezetett be a dolgozók többsége számára, és a vezetőség mellett a két pilóta, Romain Grosjean és Kevin Magnussen is lemond a fizetésének egy részéről. Korábban az F1-es istállók közül a Renault, a McLaren, a Williams és a Racing Point szabadságolta a dolgozóit, és fizetéscsökkentést rendelt el.

Leclerc újabb győzelme

Két héttel ezelőtti sikere után a Kínai Nagydíjat is megnyerte vasárnap este Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője. A 22 esztendős pilóta az előző sikeréhez hasonlóan ezúttal is a pole-pozícióból rajtolva aratott győzelmet. A sanghaji versenypálya virtuális másán Alexander Albon, a Red Bull thaiföldi versenyzője ért célba másodikként, 2,5 másodperccel lemaradva Leclerc mögött. A harmadik helyen a kínai F2-es pilóta, Kuan-jü Csou végzett a Renault színeiben. Leclerc versenyét a monacói sztár közösségimédia-csatornáján 60 ezer néző követte figyelemmel. A virtuális kínai futamon hat F1-es pilóta indult, Leclerc és Albon mellett versenyzett Lando Norris és Carlos Sainz (mindkettő McLaren), valamint a két willamses, George Russell és Nicholas Latifi.

TENISZ

Gyanús meccsek

Csaknem kétszer annyi teniszmérkőzés vált gyanússá az év elejétől március végéig, mint a tavalyi év azonos időszakában. A sportág tisztaságáért felelős londoni székhelyű független nemzetközi szervezet (TIU) szerdai bejelentése szerint egy esztendővel ezelőtt 21, idén pedig 38 meccs kapcsán jelzett szokatlan fogadási mintákat a rendszerük. Hozzátették, mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan korrupció, jogellenes befolyásolás áll a találkozók hátterében, de minden esetet alaposan kivizsgálnak. A testület szerint idén azért vesztegethették meg többször az alacsonyan rangsorolt játékosokat, mert sejthető volt, hogy a tornák törlése, halasztása miatt hónapokon belül nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. Ugyanez a jelenség várható a versenyszezon újrakezdésekor is.

SAKK

Carlsen nyert – és vesztett

A férfi világbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsen nyerte meg a nyitómérkőzést azon az online versenyen, amelyet ő maga szervezett a világ nyolc legjobb játékosának részvételével. A chess24 portál beszámolója szerint a norvég nemzetközi nagymester az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le a rövidített játékidejű partikból álló párharcban 3:2-re. A szombaton elrajtolt körmérkőzéses szupertorna nyitónapjának másik összecsapásán a kínai Ting Li-zsen 2,5:1,5-re verte az iráni Alireza Firouzját, másnap pedig az amerikai Fabiano Caruana és a francia Maxime Vachier-Lagrave sikerével folytatódott az online verseny: Caruana az orosz Jan Nyepomnyascsijjal szemben diadalmaskodott 2,5:1,5-re, míg Vachier-Lagrave a holland Anish Girit verte 3:1-re. A versenyen mindenki találkozik mindenkivel, s az alapetap után a legjobb négy folytathatja majd az elődöntőben. Az online viadal összdíja 250 ezer dollár, a győztes 70 ezret kap.

Ide kívánkozó hír még, hogy Carlsen vereségével zárult a Banter Blitz Kupáért kiírt online sakkverseny döntője, amelyben a 16 éves Firouzja győzte le 8,5:7,5-re. A siker 14 ezer dollárt hozott a 2019-es rapid-világbajnokságon ezüstérmes iráni tehetségnek, míg a 29 esztendős vesztes 9000 dollárt kapott. A rövidített játékidejű partikból álló sorozat tavaly ősszel indult 132 résztvevővel. Az egyes meccseken összesen három perc állt minden sakkozó rendelkezésére lépései megtételére. A párharcok győztese az lett, aki előbb érte el a 8,5 pontot. A torna összdíjazása 50 ezer dollár volt.