2024. március 29., péntek

Szerdán anyanyelvből tesztelhetik tudásukat

A nyolcadikosok megkezdték az online próbazáróvizsgát

A nyolcadikosok szerdán anyanyelvből tölthetik ki a próbazáróvizsga feladatait online. Csütörtökön matematikából mérettetnek meg, pénteken pedig a kombinált teszt feladatait kell megoldaniuk. A múlt héten minden diák megkapta a belépési kódját az iskoláktól a mojaucionica.gov.rs platform használatához. Múlt kedden a tanulók beléphettek a platformra, és kipróbálhatták a feladatok demóverzióját. A próbazáróvizsga mindhárom napján a nyolcadikosok reggel 8 és este 8 között léphetnek be a portálra. Mindössze egyszer jelentkezhetnek be, és a megadott időkereten belül kell megoldaniuk a feladatokat. Az anyanyelv- és a matematikafeladatok esetében ez 60 perc lesz, a kombinált tesztre pedig 90 percet kapnak.

A próbazáróvizsga előkészületeivel kapcsolatban minden szerbiai általános iskola megkapta az értesítést az oktatásügyi minisztériumtól. Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy időben értesítették a nyolcadikosokat és szüleiket a próbazáróvizsga részleteiről.

– Minden tanulónak van saját jelszava és felhasználóneve, amellyel be tud lépni a platformra. A tesztek tizenkét órán keresztül lesznek elérhetőek, tehát reggel 8-tól este 8-ig bármikor hozzáférhető. Felhívtuk a diákok figyelmét, hogy amikor belépnek a platformra, és megnyitják a tesztet, egy bizonyos időn belül meg kell azt oldaniuk. A teszt megoldására nem áll tizenkét óra a rendelkezésükre. Mielőtt a diákok elkezdik kidolgozni a feladatokat, választhatnak nyelvet, tehát szerb és magyar nyelven is ki tudják tölteni a teszteket. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a gyerekekkel és az osztályfőnökökkel – nyilatkozta az igazgatónő. Mint hozzátette, van néhány olyan diák, akik nem online fogják megoldani a teszteket, mert nincs otthon internet-hozzáférésük, számítógépük vagy laptopjuk. Az oktatásügyi minisztérium útmutatása szerint ezek a tanulók nyomtatott formában fogják kitölteni a teszteket. Az általános iskolák pénteken tudják majd a diákok rendelkezésére bocsátani őket.

– Öt tanuló jelezte, hogy nyomtatott formában szeretné kitölteni a teszteket. Ezek a diákok pénteken, április 24-én tudnak hozzájutni az iskolában a tesztekhez. Mi kinyomtatjuk a feladatokat, és a szülők eljöhetnek értük az iskolába. Természetesen a biztonsági intézkedéseknek a szülőknek és az iskolának is eleget kell tenniük – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A próbazáróvizsgák kitöltése után a diákok a mojaucionica.gov.rs platformon és az RTS 3 adását figyelve tudják leellenőrizni a megoldásokat. A teszteket nem pontozzák, és a tanulók osztályzatokat sem kapnak. A próbazáróvizsga segítségével a nyolcadikosok könnyebben felkészülhetnek a kisérettségire, hiszen látni fogják, hogy milyen feladatokra számíthatnak, valamint felmérhetik a tudásukat. A záróvizsgáig még van idejük a gyakorlásra és a tanulásra.