2024. április 25., csütörtök

Segítség kétféleképpen

A májusban Magyarországon érettségiző vajdasági diákok figyelmébe

Mint ismeretes, Magyarország kormányának döntése alapján az idei érettségi vizsgákra május 4-étől – a járványhelyzetre való tekintettel – szinte kizárólag írásbeli formában kerül sor. Az írásbeli vizsgák május 21-éig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza.

Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbeli vizsgát kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tájékoztatása szerint az illetékes kormányhivatalok fel fogják venni a kapcsolatot a külhoni diákokkal, és kétféleképp segítik majd őket az érettségi lebonyolításában

* méltányos határátlépéssel, azaz elmarad a kéthetes karanténba vonulás, amikor Szerbiából Magyarországra érnek, ami azt jelenti, hogy ma nem kell útra kelniük, hogy május elejére lejárjon a vesztegzári időszak;

* kollégiumi szállás biztosításával, azaz egy-egy tanuló külön szobában kerül elhelyezésre.

Így tehát a legfőbb kérdés ezek után az, hogy mi fog történni, amikor az érettségit követően a diákok visszajönnek Szerbiába. Vicsek Annamária oktatási államtitkár tájékoztatása szerint ezen a téren is folyik a probléma megoldása.

Az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik. A további tudnivalókról az illetékes kormányhivatal fogja tájékoztatni az iskolákat és a diákokat – áll a Magyar Nemzeti Tanács Hivatala április 17-én közzéadott tájékoztatójában.

A magyarországi Oktatási Hivatal honlapját (https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/hataron_tul) is érdemes felkeresniük az érintetteknek.