2024. április 25., csütörtök

Vajdaságban továbbra is csökken a fertőzöttek száma

Predrag Kon szerint a járvány lecsengésére május utolsó heteiben kerülhet sor

A szakemberek szerint fokozatosan enyhül a koronavírus-járvány országunkban. Vajdaságban is folyamatosan csökken a fertőzöttek száma: jelenleg a tartományi klinikai központban 100 beteget ápolnak, a pancsovai közkórházban pedig 144 fertőzött tartózkodik. Lélegeztetőgépen összesen 9 betegen van, akik közül hetet Újvidéken, kettőt pedig Pancsován ápolnak. Ideiglenes kórházakban 205 személy tartózkodik: az újvidéki Vásárcsarnokban 165-en, az apatini gyógyfürdőben pedig 40-en vannak.

Újvidék utcáin (Ótos András felvétele)

Újvidék utcáin (Ótos András felvétele)

A járványügyi szakemberek szerint mind több az enyhe tüneteket mutató betegek száma, ami a járvány lecsengését jelentheti. Mától enyhítettek a rendkívüli állapotra vonatkozó szigorú rendelkezéseken is: a kijárást este hat óráig hosszabbították meg, amikortól a 65 évtől idősebb polgárok közterületeken is sétálhatnak, de egyes piacok és kisvállalkozók is megnyithatják kapuikat.

Predrag Kon vezető epidemiológus arra figyelmeztetett, hogy az intézkedések enyhítésével újra felmerülhet a vírus tömeges terjedése. Főként a szociális intézményekben kell fokozottan ügyelni az egészségügyi rendelkezések szigorú betartására, de az újranyitó vállalkozásokban és a piacokon is figyelni kell a megfelelő védekezési lehetőségek biztosítására – mondta a vezető epidemiológus. Kon véleménye szerint a járvány lecsengésére a 10. és a 12. hét között számíthatunk. Mind valószínűtlenebbnek tűnik azonban, hogy a Covid-19 vírus teljesen el fog tűnni, így jelenlétét a nyár folyamán is kísérni fogják – tette hozzá a szakember.

Jelenleg Szerbiában 6630 fertőzöttet jegyeznek, az új típusú koronavírus következtében elhunytak száma pedig 125.