2024. április 20., szombat

Az új korona-időszámítás kezdetén

Pásztor István kiemelkedőnek minősítette a vajdasági egészségügyi intézkedéseket és intézményeket

A hétfőn meghozott kormánydöntésekkel, amelyekkel valamelyest enyhítettek a SARS-CoV–2-járvány megfékezésének okán korábban megejtett korlátozó intézkedéseken, új időszámítás kezdődött a járványellenes küzdelemben – értékelte mai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mondván, hogy ezzel megkezdődött az élet visszaterelése a normalitás mezejére. Ezek a kormánydöntések az elmúlt hat hétben megejtett intézkedések tükrében mindenképpen jelentősek, hiszen ismét megnyitnak a piacok, valamint újfent igénybe lehet venni bizonyos szolgáltatásokat, továbbá veszített szigorából a kijárási tilalom – hangsúlyozta Pásztor István. Hozzátette, hogy a VMSZ önkormányzati vezetőitől egyebek mellett a piacok ismételt megnyitását lehetővé tevő intézkedések meghozatalát kérte, ennek mentén a vonatkozó döntéseket már meg is hozták, a legtöbb helyen a piacok fertőtlenítését és az egyéb előkészületi feladatokat elvégezték, így mától ezekben a helyi önkormányzatokban elkezdenek működni a piacok, betartva a vírusellenes küzdelem keretében továbbra is kötelező szabályokat.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Azt is fontosnak tartom, hogy az előttünk álló napokban és hetekben olyan lépéseket ejtsenek meg az illetékesek, amelyek fokozatosan teszik lehetővé az élet visszatérését a megszokott kerékvágásba, úgy, hogy közben ne veszélyeztessék az elmúlt hetekben elért eredményeket. Persze az is tény, hogy a hétfőn megejtett enyhítő intézkedések nem teszik máról holnapra múlttá a korábban foganatosított korlátozó intézkedéseket. Fontos, hogy a továbbiakban is felelősségteljesek maradjunk, ellenkező esetben megsemmisül mindaz, ami a vírusellenes küzdelemben az elmúlt hetekben eredményként sikerült felmutatni – fogalmazott Pásztor István.

Pásztor István értékelése szerint az elmúlt hetek tevékenységének nem a politika, hanem az egészség megőrzésének a célja volt a mozgatórugója. Ettől függetlenül a folyamatban a politikumnak is felelősséget és feladatokat kellett felvállalnia – emelte ki a pártelnök, rámutatván, hogy a szerb kormány hatékonyan és sikeresen vette fel a küzdelmet a koronavírus új típusával, függetlenül attól, hogy ha valamelyest korábban születtek volna meg az első vonatkozó döntések, akkor a védekezési folyamat talán még a jelenleginél is hatékonyabb lehetett volna. A kormány bátor intézkedéseket foganatosított, amelyek egyrészről megfékezték a vírus robbanásszerű terjedését, másrészről pedig átalakították a meglévő egészségügyi rendszert, úgy, hogy az helytálljon a súlyos helyzetben – értékelte Pásztor István, mondván, hogy a meghozott döntések egy része természetesen befolyásolta az emberek kényelmét, ám ha ez nem így lett volna, akkor jelenleg a járványügyi mutatók egészen másmilyenek lennének. Pásztor István szerint az egészségügyi intézkedéseket, az azok demokratikussága vonatkozásában megfogalmazott ellenvetések ellenére is mértékletesnek lehet minősíteni, a kormány nem élt vissza a rendkívüli állapot intézményével.

JÓL TELJESÍTETT AZ EGÉSZSÉGÜGY

Az egészségügyben dolgozóknak köszönet jár az elmúlt hetek emberfeletti teljesítményéért – hangsúlyozta Pásztor István, aki szerint most nyert bizonyítást, hogy mennyire alaptalanok a szerbiai egészségügy vonatkozásában egyébként megfogalmazott bírálatok. A polgárokat is köszönet illeti, hiszen saját érdekükben partnerek voltak a mindennapjaikat gyökeresen megváltoztató és átalakító folyamatban – tette hozzá a folytatásban a politikus, rámutatván, hogy a vajdasági egészségügy és a polgárok magatartása, fellépése különösen elismerésre méltó. A járványügyi számok bizonyítják, hogy országos viszonylatban a vajdasági helyzet messzemenően jobb – hangzott el a folytatásban. Pásztor István szerint ez egyrészről arról tanúskodik, hogy a vajdasági egészségügyi intézkedések még az általánosaknál is hatékonyabbak voltak, de a tartományi egészségügyi rendszer minőségét is hűen is tükrözik, nem beszélve arról, hogy a vajdasági emberek jelleméről és magatartásáról is sok mindent elárulnak.

SEGÍTSÉG ELSŐ NAPTÓL KEZDVE

A továbbiakban Pásztor István a VMSZ által levezényelt tájékoztató és segítő akcióra, azaz akciókra tért ki, emlékeztetvén, hogy nem politikai jellegű, nem politikai pontszerzés céljából megejtett megmozdulásukról volt és van szó. Együttműködve a helyi önkormányzati, továbbá az egészségügyi, valamint a szociális ellátórendszer és a jótékonysági szervezetek által kiépített struktúrákkal, kialakult a rendszer, amelynek az emberek segítése a célja – hangzott el.

Az első pillanattól kezdve építettük a tájékoztató felületet, nemcsak a vírusellenes küzdelem, hanem a kialakult helyzet tekintetében megfogalmazódott számtalan kérdéssel kapcsolatban. Igyekeztünk felelősségteljes válaszokat keresve könnyebbé tenni az emberek mindennapjait. Felépítettük a segítő rendszert, amelyben nagyjából 780 aktivista vett részt első naptól kezdve, és az elmúlt hat hétben mintegy 20 500 megkeresésnek tettünk eleget. Elsősorban a 65 évnél idősebb polgártársainkat segítettük – taglalta Pásztor István.

PÁSZTOR LÉPÉSEKET SÜRGET SZABADKÁN

A topolyai, a zentai és a magyarkanizsai helyi önkormányzatokban, azaz azokban az önkormányzatokban, ahol a VMSZ-nek meghatározó szerepe van, hatékonyan és gyorsan megszülettek azok a döntések, amelyek lehetővé tették, hogy a kisnyugdíjasok számára – azok számára, akiknek a nyugdíja 30 ezer dinárnál kevesebb – az egyszeri segélycsomag mielőbb megérkezzen – emelte ki Pásztor István, emlékeztetvén, hogy ennek alapfeltétele volt a szükséges eszközök a helyi költségvetésekben való elkülönítése.

Jóformán az összes általunk ismert önkormányzatban vagy befejeződött az említett projektum, vagy most van folyamatban annak megvalósítása. Az ezzel kapcsolatos helyzet Szabadkán a legrosszabb. Erre egyrészről képtelen vagyok magyarázatot találni, másrészről pedig nem vagyok hajlandó elfogadni. Arra kértem és kérem a helyi önkormányzat VMSZ-es tisztségviselőit, hogy az eddigieknél hatékonyabban lépjenek fel annak érdekében, hogy a helyi, mintegy 16 ezer kisnyugdíjas helyzete ebből a szempontból kiegyenlítődjék a más helyi önkormányzatok területén élő kisnyugdíjasok helyzetével. Elképzelhetetlennek tartom, hogy a nagyjából 5 milliárd dináros költségvetésben ne lehessen előteremteni a szükséges 40 millió dináros keretet. Ekkora összeg szükséges ahhoz, hogy a 16 ezer szabadkai kisnyugdíjas ugyanazok az elvek alapján kapjon csomagot, mint mindenhol máshol Vajdaságban a hasonló helyzetben lévő nyugdíjasok. Az említett összeg az éves szabadkai költségvetésnek nagyjából a 0,8 százaléka. Ez nem politikai kérdés, hanem az igazságosság kérdése – fogalmazott Pásztor István.