2024. március 29., péntek

Még 400 ezer üdülési utalvány

Február 26-áig 160 ezer üdülési utalványt hagyott jóvá az állam, melyekből az első 100 ezer hihetetlen gyorsasággal elkelt, majd a kormány a nagy érdeklődésre való tekintettel újabb 60 ezer utalványra teremtett elő pénzt. Az egyenként 5000 dinárra szóló üdülési utalványok összértéke elérte a 300 millió dinárt.

A péterváradi vár mindig is turistacsalogató pontja volt Újvidéknek (Nagy Magdolna felvétele)

A péterváradi vár mindig is turistacsalogató pontja volt Újvidéknek (Nagy Magdolna felvétele)

Tekintettel arra, hogy idén várhatólag jócskán elmarad a turizmusból eredő bevétel – különösen a külföldi turisták távolmaradása borítékolható –, az ágazat és a polgárok megsegítése érdekében a szerb kormány úgy döntött, hogy újabb két milliárd dinárt választ ki erre a célra. Rasim Ljajić kormányalelnök, kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter a Tanjugnak adott nyilatkozatában kifejtette, ez azt jelenti, hogy további 400 ezer polgár élhet az utalvány adta kedvezménnyel, a választékot pedig kiterjesztik a fürdők és a hegyvidék mellett például Újvidékre és Belgrádra. Ezenkívül várható, hogy szélesítik a felhasználók körét, ugyanis eddig főleg a nyugdíjasok (54 százalék) éltek a szerbiai üdülési utalványok lehetőségével, majd a munkanélküliek és azok a dolgozók, akiknek a havi bevétele nem érte a 60 ezer dinárt.

Ljajić szerint a jövő héten pontosabb képünk lesz a vázoltakról, amikoris elkészül a rendetet végleges változata. Az viszont biztosra vehető, hogy az országnak mintegy 300 millió eurós bevételkiesése lesz a külföldi turisták távolmaradása miatt. Már csak emiatt is jelentős ez a projektum, melynek célja a külföldi turistákból eredő bevételkiesés enyhítése. Becslések szerint világszinten 450 milliárd eurós bevételkieséssel kell számolnia az idegenforgalmi ágazatnak a koronavírus-járvány miatt.

A polgárok eddig 1416 vendéglátóipari egység közül választhattak, a legkedveltebb célpontok pedig Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska Banja, Gornja Trepča, Banja Vrujci, Divčibare, Prolom Banja és Lukovska Banja voltak, a választék pedig idén minden valószínűség szerint bővül.