2024. április 25., csütörtök

Legtöbben a kereskedelemre panaszkodtak

Több mint 3000 bejelentés érkezett a megnövekedett árak miatt a szerbiai fogyasztóvédőkhöz

A koronavírus-járvány kitörését követő két hétben a panaszok 70 százaléka az alapvető élelmiszerek, az orvosi felszerelések és a gyógyszerek drágulására vonatkozott. Az utóbbi hetekben az árak stabilizálódtak, ám sok bejelentés érkezett a rendkívüli állapot egészségvédelmi intézkedéseinek megszegéséről is. Az emberek főként az egyes boltokban tapasztalható nagy tömegekre panaszkodtak, és arra, hogy az eladók  nem viselnek védőfelszerelést.

A bejelentéseket egyesével vizsgálják meg – mondta Dragan Pušara, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium felügyelőségi egységének vezetője. A legtöbb bejelentés a kereskedelmi felügyelőséghez futott be, ide érkezett ugyanis a lakossági észrevételek 33 százaléka. A munkaügyi felügyelőség a bejelentések 22 százalékát vette nyilvántartásba, az adóhivatali ellenőrök a lakossági panaszok 9, a szanitáris felügyelők pedig a bejelentések 6 százalékát gyűjtötték be. Az észrevételek hátramaradt 25 százaléka az egyéb felügyelőségek között oszlott meg – részletezte Pušara. Érkeztek ugyanis bejelentések internetkikapcsolásokról is, ezekre a beavatkozásokra a kormány számlabefagyasztásra vonatkozó rendeletének ellenére került sor. A lakosoktól a karanténok megszegése miatt is érkeztek bejelentések, de a kifizetetlen jövedelmekre és felmondásokra is panaszkodtak.

A hívóközpontokba érkezett bejelentések 96 százalékát ellenőrizték az eddigiekben – mondta Pušara, majd kiemelte, hogy a lakosok bejelentései gazdasági szempontból is jelentősek: a begyűjtött információkat ugyanis továbbítják a szerb kormány illetékes szerveihez, akik ezek segítségével módosítják a jelenlegi helyzetre vonatkozó rendeleteket. Az együttműködés célja, hogy olyan intézkedéseket hozzanak meg, amelyek által megóvható és stabilizálható a gazdaság. A felügyelőségek munkájának továbbra is az az elsődleges célja, hogy megelőzze és megfékezze a szürkegazdaság kialakulását a rendkívüli állapot ideje alatt – nyomatékosította a minisztérium felügyelőségi egységének vezetője.