2024. április 26., péntek

Százezer alkalmazottat hagy bér nélkül a Disney

Hírnevét kockáztatja az amerikai cégóriás

Munkásainak mintegy fele a jövő héttől nem kap fizetést – jelentette be világ legnagyobb szórakoztatóipari vállalata, az amerikai Walt Disney Co. Az intézkedés elsősorban azokat érinti, akik az öt hete zárva tartó amerikai és európai vidámparkokban és szállodákban végezték a munkájukat.

A szórakoztató parkokból és a hozzá kapcsolódó üzletágakból a Disney évi 7 milliárd dollár bevételt valósít meg (Fotó: pixabay.com)

A szórakoztató parkokból és a hozzá kapcsolódó üzletágakból a Disney évi 7 milliárd dollár bevételt valósít meg (Fotó: pixabay.com)

A fizetés nélkül maradt alkalmazottak részt vehetnek az amerikai állami segélyprogramban, amelynek keretében heti 600 dollárt kaphatnak. Közben a Disney nem nyúlt a menedzserek bónuszjuttatásaihoz és a júliusban várható, 1,5 milliárd dollárnyi osztalék kifizetéséhez. Ráadásul az óriáscég az utóbbi hónapban újabb hitelmegállapodásokat kötött, és így 20 milliárd dollárral növelte a készpénzállományát. Így megtehette volna, hogy nem küldi fizetés nélküli kényszerszabadságra a dolgozói felét.

A Disney éves üzemi profitjának a fele, 7 milliárd dollár a szórakoztató parkokból és a hozzá kapcsolódó üzletágakból származik. A fizetések szüneteltetése havi félmilliárd dollár megtakarítást jelent a cégnek. A vállalat ugyanakkor közölte, hogy a fizetetlen szabadságra küldött alkalmazottaknak biztosítja az egészségügyi ellátást.

Bob Iger vezérigazgató ugyan lemondott a 3 millió dolláros idei fizetése hátralévő részéről, de tavaly – az egyéb sikerjuttatásokkal együtt – 47 millió, 2018-ban pedig 65,6 millió dollárt keresett. A Disney munkásai évi átlagban 52 ezer dollárt visznek haza.