2024. március 29., péntek

Merkel: meg kell akadályozni az újabb leállást követelő helyzet kialakulását

Németország még mindig csak a koronavírus-járvány elején tart, ezért továbbra is éberségre és fegyelmezettségre van szükség, és meg kell akadályozni az ország működésének újbóli leállítását követelő helyzet kialakulását - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben hétfőn, a járvány miatti korlátozások fokozatos lazításának első napján.

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

Angela Merkel (Fotó: Beta/AP)

A szövetségi kormányon belüli úgynevezett koronavírus-kabinet ülése után kiemelte, hogy az utóbbi hetekben sikerült lassítani a járványt és elérni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyultak száma meghaladja az aktív esetek számát.

Az eredmények révén viszont "megtévesztő" helyzet alakult ki, mert az intézkedések hatása mindig csak két hét múlva mutatkozik meg a vírus terjedéséről szóló adatokban. Ezért a járványügyi kérdésekben illetékes tartományi kormányoknak "lehetőleg szűken" kell kihasználniuk a lassító intézkedésekkel szerzett mozgásteret, különben az a veszély fenyeget, hogy ismét meredek emelkedésnek indul a fertőzések száma és elkerülhetetlen lesz  az egész ország újbóli leállítása - mondta Angela Merkel.