2024. március 28., csütörtök

Európában még maradnak a korlátozások

Sok európai ország a májust határozta meg a korlátozó intézkedések részleges feloldására

Az élet egy ideig még biztosan nem lesz olyan Franciaországban, mint a koronavírus-járvány előtti időben volt. Mint sok európai ország, a francia kormány is a májust határozta meg a korlátozó intézkedések részleges feloldására. Franciaországban egy nap alatt 395-tel nőtt a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma, az összes áldozat 19718.

Nagy-Britanniában úgy tűnik lassulni kezd a járvány terjedésének üteme, de azt egyelőre senki nem tudja, mikor kezdődhetnek enyhítések.

— Tudnunk kell, hogy a tesztelés és a személyi védőfelszereléseink kapacitása nem csak a mostani, hanem a jövőbeni igényeket is kielégíti. Legfontosabb talán, hogy lássuk, ha valamit változtatunk, akkor azzal nem kockáztatjuk a járvány második kitörését – mondta a brit egészségügyi miniszter, Gavin Williamson.

A védőfelszerelés hiánya miatt többször bírálták a brit kormányt, sok orvos fenyeget azzal, hogy elhagyja pályáját, egy orvos a miniszterelnöki hivatal előtt tüntetett.

Olaszországban arról folyik politikai vita, hogy országos vagy helyi szinten döntsenek arról, mikor léphetnek a járvány második fázisába, vagyis mikor kezdhetik enyhíteni a szigorú korlátozásokat. Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn hallgatja meg a az újranyitási különbizottság állásfoglalását az ügyben. Ugyanakkor több vezető gondolja azt, hogy a legszigorúbb korlátozások eredeti, május 3-ai határidőn túli fenntartása már nem működhet.