2024. április 20., szombat

Stevanović: Szerbia elkerülte az „olasz forgatókönyvet’, de…

– Noha növekszik a fertőzöttek száma, elmondhatjuk, hogy a betegség terjedése kontrollált, az elképzeléseink szerint alakul, összhangban azzal, amire törekedtünk és továbbra is törekszünk – jelentette ki Goran Stevanović, a belgrádi székhelyű Infektológiai Klinika igazgatója a Blicnek. – A betegség növekedése lineáris, és nem robbanásszerű, így van elég időnk arra, hogy meghozzuk a szükséges intézkedéseket a fertőzés terjedésének megakadályozására.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Szerbiában egyelőre sikerült elkerülni az „olasz forgatókönyvet”, de ez nem jelenti azt, hogy máris enyhíthetünk a szigorításokon, mintha a veszély elmúlt volna.

– A kemény munkának, erőfeszítésnek, a fegyelemnek köszönhetjük, hogy a járványt ellenőrzés alatt tudtuk tartani. Ám minden elhamarkodott enyhítés, a figyelem lazulása, a komolytalanság veszélyes lehet, és megfizethetjük az árát – figyelmeztet Stevanović.

Nem kívánta értékelni a válságtörzs intézkedéseit, csupán kifejtette, hogy most a betegséggel kell szembenéznünk, az elemzések ideje később következik, akkor, amikor a járvány lecseng. Nagy munka vár majd a szakértőkre, hogy kielemezzék a történteket, és valójában csak akkor tudjuk megállapítani, mikor tévedtünk, és mikor cselekedtünk megfelelően. Bármit is mutatnak majd az utólagos elemzések, Stevanović kifejezte őszinte tiszteletét az egészségügyi dolgozók és a kísérőszolgálatok iránt.

Szerinte akkor térhetünk vissza a járvány előtti, normális életünkhöz, ha az újonnan fertőzöttek száma napi szinten lényegesen lecsökken, ez viszont a kollektív felelősségünk függvénye.

– Felelősséggel kell viszonyulnunk a saját és mások egészségéért is – szögezte le.