2024. április 25., csütörtök

A munkálatokat nem lehet halogatni

Teljes gőzzel folynak a tavaszi munkálatok a szenttamási határban

A koronavírus elleni küzdelem és a kijárási tilalom bizonyos mértékben lassította ugyan a mezőgazdasági munkálatokat a szenttamási határban is, ám a tavaszi munkálatokat a gazdák szerint nem lehet halogatni. Amennyiben ugyanis késnek az optimális időben történő vetéssel, ez a nyár folyamán könnyen visszaüthet, betakarításkor pedig valószínűleg csökkenő hozamokkal kell számolni. A cukorrépa vetését követően a kukorica- és a szójamag kerül a földbe. A búzatáblákon folyik a betegségek elleni permetezés, de lassan készülnek a napraforgó vetésére is. Aki csak teheti, kint van a földeken, mondja Serfőző László szenttamási termelő.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

A tavaszi munkálatok kissé nehezen indultak, mert a kijárási tilalom miatt eleinte nem volt teljesen világos, hogy mikor mehetünk ki a földekre, illetve meddig maradhatunk, a helyzet napról napra változott, így sokan nem mertek nekivágni a munkálatoknak. Akinek távolabb van a földje a településtől, nem tudta kiszámítani, mikor induljon a földre, és meddig dolgozhat. Többen ugyanis nagy, széles gépekkel dolgozunk, nem igazán szeretünk éjszaka közlekedni. A helyzet később rendeződött. Igaz, külön engedélyeket kellett kérni, de így már bátrabban mozoghatunk, nem kell folyamatosan az órát nézni. A vetés egyébként olyan dolog, ami csúszhat egy kicsit, de ha nem történik meg időben, súlyos következményei lehetnek, azaz terménykieséssel kell számolni – mutatott rá a szenttamási gazda.

Szavai szerint tavaly a sok eső hátráltatta a vetést, az idén pedig nagyon száraz a határ, ám ettől függetlenül van elegendő nedvesség a talajban, lehet dolgozni. A cukorrépa szépen kikelt, a kukorica vetése folyamatban van, a szójáé úgyszintén.

Paraczky László felvétele

Paraczky László felvétele

Az ősz folyamán a szokásosnál valamennyivel több búzát vetettünk, elsősorban a vetésforgó miatt, de azt is tudni kell, hogy a búza hátráltatja a gyomnövények szaporodását is. A kenyérgabona időben kapott fejtrágyát, jelenleg szépek a parcellák, azonban hamarosan permetezni kell a gombabetegségek ellen. A gazdáknak a legfőbb gondot mindig a termény ára jelenti, ami sajnos 20072008 óta szinte alig emelkedett valamit, a termelési folyamat, ezen belül is a vetés pedig évente 23 százalékkal drágább – mutatott rá Serfőző László. Kiemelte, az árakat illetően úgy tűnik, a gazdák számára az idén is folytatódik a bizonytalanság. Egyedül a napraforgónál emlegetik a 3738 dináros árat, a többi kultúra esetében még megközelítő árat sem mond senki. Ennek ellenére a szenttamási határban nem maradnak parlagon a földek.

A kérdésre, hogy kukoricából és szójából a hazai vagy inkább a külföldi vetőmagot részesíti előnyben, elmondta, ezeket a kultúrákat több parcellán veti, így a hazai és a külföldi vetőmaggal is próbálkozik. Szerinte a szója esetében inkább a korai vagy a közepes vetőmagfajtákkal érdemes próbálkozni, a kukoricánál úgyszintén.

Ha minden a tervek szerint halad, az idén 40 hold szóját vetek, korai és középkorai fajtát, de egy részen lesz kései kelésű is. Próbálkozni kell, hiszen a fajtától függ a virágzás ideje és az érési folyamat is. Így amennyiben az egyik fajta virágzásakor nem volt csapadék, akkor a másik fajtánál talán lehet erre számítani. A kukorica esetében is hasonló a helyzet – mondta végezetül a szenttamási termelő.