2024. április 19., péntek

Koronavírus a világban

Több mint 15 ezer haláleset Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni jelentése szerint az elmúlt 24 órában 888 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, 41-gyel több, mint egy nappal korábban. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. Azóta lassan, egy-egy napi emelkedéssel ugyan, de csökken vagy stagnál a naponta jelentett halálozások száma.
A brit szaktárca szombati tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 15 464-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.
A brit egészségügyi minisztérium szombati tájékoztatása szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 5526-tal emelkedett.Egy nappal korábban 5599 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

Olaszország még nem döntött az újraindításról

Döntés még nem született, de sorjáznak a szakértői tervek és a tartományok önálló forgatókönyvei az olasz gazdaság mielőbbi újraindításáról, miközben az egészségügyi hatóságok szombaton arra figyelmeztettek, hogy a több mint egy hónapja tartó óvintézkedések csak ellaposították a járványgörbét, az új koronavírust azonban nem tüntették el.

Az olasz sajtó már az éttermek, presszók és fodrászatok május végi újranyitásáról cikkez. A tervekről csupán annyit tudni, hogy az ország három nagy térségre való felosztását mérlegelik, a járványtól majdnem teljesen mentes Dél-Olaszországra, a megfigyelés alatt levő középső tartományokra, valamint az észak-olaszországi térségre. Sorba vették a gazdasági tevékenységeket veszélyességi fokozatok szerint, így a kezdeti időszakban az olaszok továbbra sem hagyhatják el lakókörzetüket, a kijárási korlátozást nem oldják fel a 18 év alattiak és a 70 év felettiek esetében, és a legutolsók között nyitnák ismét meg az éttermeket. Az idén újrainduló tevékenységek listáján nem szerepelnek a diszkók és a civil légiközlekedés sem.

Az olasz püspöki kar a templomok májusi újranyitását és a temetési szertartások engedélyezését szorgalmazza.

A legutolsó, péntek esti adatok szerint - a több mint egy hónapja bevezetett szigorú óvintézkedések eredményeként - az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma 355-re csökkent, és közülük 344 beteget Lombardiában azonosítottak. A napi még mindig több mint ötszáz áldozat fele is Lombardiában halt meg. Az azonosított több mint 172 ezer betegen kívül hatmillióra becsülik a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató fertőzöttek számát.
Az olasz központi bank adatai szerint márciusban a termelés 15 százalékkal esett vissza. A járvány miatt 3,7 millió olasz veszítette el munkahelyét, ezek egyharmada családfenntartó, 48 százalékuk pedig kevesebb mint nettó 1250 eurót (kevesebb mint 450 ezer forintot) keresett havonta, ami alatta marad a nettó 1550 eurós fizetési átlagnak. Valamivel több mint kétmillió vállalkozás állt le, amely 7,1 millió személynek adott munkát.

Több, mint 20 ezer halálos áldozat Spanyolországban

Spanyolországban meghaladta a 20 ezret az új típusú koronavírus által okozott betegség következtében elhunytak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A tartományi jelentésekből készült összesítés szerint egy nap alatt 565-en haltak meg, kevesebben mint pénteken, amikor 585-en hunytak el. A fertőzés 20 ezer 43 emberéletet követelt eddig a dél-európai országában. Vizsgálatokkal 4499 újabb esetet azonosítottak az elmúlt 24 órában a pénteken közölt 5252 után. Január vége óta összesen 191 726 fertőzést regisztráltak.
A gyógyultak száma szombaton 3166-tal emelkedett, miután pénteken 3502 pácienst nyilvánítottak egészségesnek. A fertőzést 74 662-en győzték már le.
A járványügyi intézkedések részeként hétfőtől kizárólag névre szólóan lehet vonatjegyet vásárolni, minden esetben szükséges a személyi igazolványszám és a telefonszám megadása is. A tömegközlekedésen nem kötelező, de ajánlott maszk viselése. A spanyol egészségügyi minisztérium több százezer szájmaszk visszavonására kényszerült, ugyanis az egyik, Kínából érkezett, FFP2 kategóriájúként feltüntetett tétel nem felelt meg a spanyol szabványügyi testület (AENOR) előírásainak.
Spanyolországban több mint egy hónapja szükségállapot van érvényben, amely egyelőre április 25-én éjfélig tart, de újbóli meghosszabbítása várható.

Keleten is tarol a koronavírus

Tajvan 700 tengerészgyalogost helyezett karanténba, mert hármójuk koronavírus-tesztje pozitív lett. A tengerészek jószolgálati misszión vettek részt a csendes-óceáni Palaun - közölte a kormány szombaton. A tengerészek a napokban tértek vissza hazájukba.

Japánban szombaton elérte a tízezret a fertőzöttek száma, miközben a haláleseteké meghaladta a kétszázat - közölte az NHK állami tévéadó. A legtöbb fertőzést a fővárosból, Tokióból jelentették. Előző nap az ország teljes területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, hogy lassítsák a járvány terjedését.    

Szingapúrban rekordot döntött az új fertőzések száma: 942 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 kórokozót szombaton. Többségük munkásszállókon élő bevándorló. Az ország szigorú intézkedéseivel sikeresen lassította a járvány terjedését, és a szingapúri hozzáállást még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is dicsérte. Az országban 5992 fertőzöttről és 11 halálesetről tudni.
Ausztráliában 68-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak és 6533-ra fertőzöttjeinek száma szombaton, miközben a kormány arra buzdította az állampolgárokat: töltsenek le egy vitatott mozgáskövető alkalmazást telefonjukra, így segítve a járvány terjedésének megfékezését. Scott Morrison ausztrál kormányfő aláhúzta: a heteken belül elkészülő applikáció letöltése önkéntes lesz. Ugyanakkor jelezte: kéri az ausztrálok támogatását és együttműködését az egészségügyi dolgozók munkájának segítése, a közösség védelme és a gazdaság talpra állítása érdekében.
Iránban 80 868 fertőzöttről és 5031 halottról tudni - mondta el Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő. Egy, a héten közzétett parlamenti jelentés szerint a koronavírus halálos áldozatainak valós száma a hivatalos csaknem kétszerese lehet, míg a fertőzöttek 8-10-szer többen lehetnek. A közel-keleti országok közül Iránt sújtja leginkább a járvány.