2024. április 19., péntek
A PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY MENTORPROGRAMJÁNAK DÍJAZOTTJAI (4.)

A legkitartóbb mentorált

Az adai Rigó Flórián fiatal vállalkozót a vállalkozás indításról és fejlesztésről kérdeztük

A fiatal adai Rigó Flórián informatikus szakember két jogász társával, Ksenija Dubajićtyal és Vanja Gavrilovićtyal együtt alapították meg 2016-ban a Smart Lead Kft.-t. A vállalkozás három területen tevékenykedik, ügyesen ötvözték az irodai szolgáltatásokat, a zöldövezetek karbantartására és a takarítási munkálatokra irányuló arculati stratégiát, a hatékonyság, a lefedettség és a folyamatos foglalkoztatás érdekében.

Rigó Flórián a „Legkitartóbb mentorált” elismerést vehette át (Fotó: Gergely Árpád)

Rigó Flórián a „Legkitartóbb mentorált” elismerést vehette át (Fotó: Gergely Árpád)

A cégalapításkor mi volt az alapötlet, amelyből fel szándékoztatok építeni egy új vállalkozást?

Amikor négy éve megalapítottuk a Smart Lead Kft.-t Adán, szerencsénk volt, hogy éppen akkoriban jelent meg a Prosperitati Alapítvány kezdő, fiatal vállalkozókat támogató start-up pályázata. Úgy gondoltuk, eséllyel indulhatunk a felkínált támogatás elnyerésére, ami nagy segítség a rajton egy kisvállalkozás számára.

Kezdetben a cégünk ügyviteli tevékenységgel, szervezési, pályázatírási és lebonyolítási tevékenységgel foglalkozott. A vállalkozás megalapítása előtt számos céggel voltam kapcsolatban, amelyekben az informatikai rendszerek karbantartását végeztem. Igyekeztünk minden olyan ügyvitellel kapcsolatos tevékenységet elvállatunk, ami nem a könyveléssel kapcsolatos. Két jogásztársammal gazdasági, informatikai feladatok elvégzését vállaljuk cégek, intézmények, kis- és nagyvállalkozók részére.

Három tevékenységi területen vagyunk jelen. Amikor alakultunk, egy alkalmazottal indult a cégünk. Az ötletünk az volt, hogy olyan céget hozzunk létre, amely a kis- és középvállalkozásoknak segít az adminisztratív és más feladatok végrehajtásában. A piaci rést ott láttuk, hogy a kisvállalkozóknak egy személyben könyvelőknek, üzletkötőknek, dolgozóknak és adminisztratív munkásoknak kell lenniük. Mi megpróbáljuk ezt a terhet levenni róluk, abból a szempontból, hogy igyekszünk megoldani azokat az ügyeket, amelyek nem feltétlenül tartoznak az ő hatáskörükbe, gondolok itt az irodai adminisztratív munkákra, a marketingre, vagy éppen a termékek reklámozására és értékesítésére.

Bővítettük az irodánkat, jelenleg hat munkatárssal dolgozunk. A kisvállalkozóknak és a földműveseknek segítünk eligazodni a bürokrácia útvesztőiben. Pályázatírási, jogi, gazdasági tanácsadást nyújtunk, sőt többet is annál, hiszen ott vagyunk az adott projektum megvalósításánál, végigkövetve azt, egészen a lezárásáig. A járvány idején is tartjuk a kapcsolatot az ügyfeleinkkel, reméljük, nem lesz nagyobb visszaesés a megrendelések, a munkalehetőségek terén.

Milyen megfontolásból bővítették a cég tevékenységi körét?

Hosszadalmas folyamat, amíg kialakul a meglévő vállalkozókkal való együttműködés, ezért bevezettünk még két külön ágat is, a zöldövezetek karbantartását, valamint az irodaépületek karbantartását, takarítását. Két alapítótársammal munkamegosztáson alapuló céget működtetünk.

A kezdeti ügyviteli-informatikai szolgáltatások mellett mutatkozott igény a cégek és intézmények részéről a zöldfelületek karbantartására. Minden vállalkozás akkor áll biztos lábon, ha több területen fejti ki tevékenységét. Ha több lábon áll a cég, könnyebben át tudja vészelni a nehezebb periódusokat, ha az egyik szolgáltatás iránt kisebb az érdeklődés, akkor a másik vagy a harmadik tevékenységi forma biztosíthatja a munka folytonosságát, esetenként a túlélést.

Az adminisztratív és ügyviteli tanácsadás mellett jól jött a zöldövezetek karbantartása, aminek a fejlesztésére sikeresen pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál. Zöldövezetek karbantartásához pályáztunk szerszámokra, traktoros fűnyíróra, sövénynyíróra, traktoros kaszára. Igény mutatkozott az összetettebb munkafeladatok elvégzésére, mint amilyen a parkok rendben tartása, a sportpályák karbantartása. Ezekhez nélkülözhetetlen alapeszköznek bizonyultak a fentiekben felsorolt, a pályázaton szerencsésen elnyert munkagépek.

Az adai kommunális vállalat is végez hasonló tevékenységet, de az ő kapacitásaik is végesek. A mi vállalkozásunk nem jelent különösebb konkurenciát a közvállalatnak. Bedolgoztunk a helyi közösségek területének a karbantartásába, a játszótereken vágtuk a füvet, rendeztük a zöldövezeteket. E területeken nemcsak havonta egyszer, hanem sűrűbben el kell végezni a fűnyírást. Az adai futballpálya gyepének megfelelő, játékra alkalmas minőségi karbantartását, rendszeres nyírását is cégünk látta el. Remélem, így lesz ez a jövőben is, a jelenlegi krízishelyzet befejeződése után is. Főként magáncégeknek dolgoztunk és dolgozunk a jövőben is. Sportpályák, rekreációs központok karbantartását végezzük. A megbízatásaink közé tartozik az Adica üdülőközpont és az adai park rendben tartása is. Az utóbbi időben a különböző, eddig alkalminak számító munka megbízások kezdenek rendszeres jellegűvé válni.

A zöldövezetek és közterületek karbantartása szezonális jellegű, a kinti munkákra három vagy négy szezonmunkást alkalmazunk. Sajnos nehéz idénymunkásokat találni, inkább elmennek külföldre a nagyobb kereset reményében. Ezért két állandó munkást alkalmaztunk, akik számára a tavaszi-nyári kültéri munkák mellett egész évben igyekszünk munkát adni, hogy megtartsuk őket.

Milyen tapasztalatokat szereztél a mentorprogramba való bekapcsolódással?

A Prosperitati mentorprogramjában Tóth Tamás, az adai fémmegmunkáló, pótalkatrészeket előállító T-1 Abraziv Kft. tulajdonosa volt a mentorom, akitől sokat tanultam. A megszervezett előadásokon kívül heti rendszerességgel találkoztunk, amikor is különböző vállalkozásvezetési és egyéb aktuális témákat dolgoztunk fel. A mentorprogram célja az üzleti tapasztalatok átadása volt, amiből a kezdő vállalkozók, mint amilyen jómagam is vagyok, később profitálhatnak a munka és az ügyintézések hatékonyabb megszervezése, az üzletkötések és fejlesztések terén. Fontos már a kezdet kezdetén kialakítani a vállalkozás profilját és meghatározni a fejlesztési irányokat, ami hosszú távra meghatározhatja a cég arculatát, ismertségét és eredményességét.

Mely területeken bővítheti tovább a szolgáltatásait a Smart Lead Kft.?

Az idei évre a zöldövezetek karbantartási projektjei elérték a kapacitásuk maximumát, most a takarítási munkálatokat szeretnénk beüzemeltetni, valamint az irodai szolgáltatásokat bővíteni. Elkezdtük a reklámozást, készen állnak az alkalmazottak. Néhány céggel máris megkötöttük a szerződést. Állandó célunk a bővítés, hogy az alkalmazottainkat teljes éven át foglalkoztatni tudjuk, ezáltal is a fejlődőképesség szintjén tartva a céget.

Nyitókép: Rigó Flórián a „Legkitartóbb mentorált” elismerést vehette át (Fotó: Gergely Árpád)