2024. április 25., csütörtök

Tolongás az autóregisztrálásnál

A gépjárművek bejegyzésekor tanácsos előzőleg időpontot kérni

A rendkívüli állapot ellenére nem áll meg az élet, és annak ellenére, hogy bizonyos hivatalos dokumentumokat – a személyigazolványt, a jogosítványt, az autók forgalmiját és rendszámtábláját – nem kell meghosszabbítani, a személygépkocsik regisztrációját azonban el kell végezni. A szerbiai Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendkívüli állapot alatt a polgárok ezt olyan hivatalos szervizekben tehetik meg, amelyeknek engedélyük van matricanyomtatáshoz. Ilyen például a Szerbiai Autós-Motoros Szövetség (AMSS) és a hozzá tartozó szervizek.

Jovan Radonić (Győri Norbert felvétele)

Jovan Radonić (Győri Norbert felvétele)

Nagy volt a tolongás csütörtök délelőtt is a zentai Auto-Moto Klub épülete előtt. A szerbiai Auto Moto Centar-Sat azok a hivatalos szervizek közé tartozik, amelyek a rendkívüli állapot ideje alatt a műszaki vizsga mellett a regisztráció hosszabbítását is elvégzik, ugyanis matricát is nyomtathatnak. Sokan érkeznek Bánátból, mert ott legközelebb Nagykikindán van erre kirendelt hivatal. A jelenlegi helyzetben pedig bármelyik térségből érkező autó regisztrációját el lehet végezni az erre felhatalmazott hivatalokban. Jovan Radonić, az Auto Moto Centar-Sat igazgatójának véleménye szerint drasztikus változás nincs a gépjárművek évi bejegyzésének folyamatában. Kiemelte, egyes információk ellenére a járműveket továbbra is regisztrálni kell az előző évi bejegyzés lejárta előtt, a műszaki vizsga pedig az eddigi megszokott módon történik, sőt a kötelező bürokratikus költségek is maradtak.
– Abban az esetben, amikor a személygépkocsi regisztrációjának a meghosszabbítása mellett olyan egyéb bürokratikus műveleteket is el kell végezni, mint a rendszámtábla, a forgalmi, a tulajdonos csere bejegyzését, akkor a postai úton kell a rendőrséghez kell fordulni, ugyanis nem dolgoznak a hivatalokban a tolóablakok. A borítékba bele kell helyezni minden szükséges iratot, valamint meg kell hagyni az elérhetőséget és a telefonszámot is, amelyen a rendőrségi illetékes konzultálni tud az illetővel a további teendőkről – világosított fel bennünket az ideiglenes szabályokról az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy ilyen esetre náluk még nem volt példa az elmúlt hónapban.

Többen érdeklődnek az iránt, mi a teendője azoknak a személyeknek a regisztráció során, akik nem hagyhatják el a lakásukat.
– Azok a hatvanöt év feletti személyek, akik regisztrálni szeretnék a gépkocsijukat, közeli családtagjukat, házastársukat, gyermeküket, unokájukat bízhatják meg a műszaki vizsga és az ügyintézés elvégzésével. Ehhez egy írásbeli meghatalmazásra van szükség, amelyet nem kell hitelesíteni, de következő adatoknak mindenképpen szerepelniük kell benne: a személyek pontos adatai, a meghatalmazás célja és gépjármű adatai. Abban az esetben, amikor valakinek nincs közeli hozzátartozója, hitelesített meghatalmazásra van szükség, amihez sajnos közjegyző szükséges – tudtuk meg.

Az igazgató elmondása szerint a legtöbb bonyodalom a befizetőutalványok körül történt a rendkívüli állapot kihirdetése óta.
– Jelenleg egy befizetőlap létezik a regisztrációs költségek fedezésére, amit mi adunk. Volt olyan eset, hogy valaki eljött a régebbi, háromlapos utalvánnyal, de sajnos nem tudtunk elismerni ezeket a kiadásokat, és még egyszer el kellett végeznie a befizetést. Ezért egyébként nem kell aggódni, mert mindenki visszakapja a feleslegesen átutalt pénzét a rendkívüli állapot végezetével – mondta az igazgató.

Az igazgató felhívta mindenki figyelmét, a műszaki vizsga és a regisztráció egy nap alatt igen nehézkesen végezhető el. Ezért mindenki figyelmébe ajánlja, hogy előzőleg egyeztessen időpontot, amellyel sok felesleges energiát, időt, utat és nem utolsósorban bosszankodást takaríthat meg magának.