2024. április 24., szerda

Felrúgott határidő

Zomborban késnek a Vid-napi tér körforgalmának felújításával

A tervezettől tovább húzódik Zombor első körforgalmi csomópontjának (ami voltaképpen soha nem volt valódi körforgalom) felújítása. A Vid-napi tér körforgalmának rekonstrukciós munkálatai befejezésére előirányzott határidő már több mint tíz napja lejárt – ismerteti a tényeket a SOinfo.org.

A körforgalom korszerűsítési kialakítása hivatalosan március 5-én kezdődött el, a műveletek első részeként az aszfaltburkolatot távolították el, és elhelyezték az útjelzőtáblákat. A munkálatok elvégzésére kihirdetett pályázatot az egyetlen jelentkező nyerte, a szabadkai Vojput Közvállalat, amely legfeljebb harminc napot szabott meg a felújítási munkálatokra. A majdnem egy hónapos munkatervet viszont már bőven túllépte a vállalat, a körforgalom pedig még mindig nem nyerte el az ígért alakját.

A Vid-napi tér felújításának elhúzódása miatt nehézkes a közlekedési forgalom, amely sokaknak bosszankodást okoz. Egyelőre egyetlen hivatalos szerv sem tudott a portál újságíróinak választ adni, hogy miért késik a munka befejezése, és ki a felelős, amiért a vállalat nem tartotta be a határidőt.

A közbeszerzés útján kihirdetett pályázatot Zombor város írta ki, a munkálatok elvégzésére 25,5 millió dinárt (adóval) irányoztak elő.

A csomópontot a Radomir Putnik és Živojin Mišić körutak, a Konjović és a Miloš Obilić utcák találkozásánál alakították ki, a Vid-napi tér között. Olyan közlekedési csomópont ez, ahol egyik irányból a Szabadkáról, másikból az Újvidékről, a harmadik irányból pedig a Csonoplyáról érkező forgalom találkozik, illetve a városközpontból itt lehet csatlakozni az említett útirányokra. A kereszteződésben az Európában egyre ritkábban előforduló módon szabályozták a forgalmat a közlekedési mérnökök: nem a körforgalomban haladók élveznek előnyt a körforgalomba behajtókkal szemben, hanem fordítva, a „jobbkéz szabály” érvényesül, vagyis a becsatlakozó járműnek van elsőbbsége a körforgalomban haladóval szemben.