2024. április 25., csütörtök

Fertőtlenítőt a háztartásokba!

A bácskossuthfalvi Standard kft. öt falu számára elegendő fertőtlenítőszert gyárt le

Bácskossuthfalván is elkezdték annak a kézre és tárgyakra is alkalmazható fertőtlenítőszernek a szétosztását a háztartások részére, amelyet Topolya község önkormányzata díjmentesen biztosít a lakosság részére. A folyékony anyagot a településen készítették a Standard kft. közreműködésével.

A lakosoknak nem kell elhagyniuk otthonukat, mert mindenkinek házhoz szállítják a Standard kft.-ben készült fertőtlenítőt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A lakosoknak nem kell elhagyniuk otthonukat, mert mindenkinek házhoz szállítják a Standard kft.-ben készült fertőtlenítőt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A Standard kft. berkein belül nemcsak a falunk részére készülnek a kézfertőtlenítők, hanem Pacsér, Cserepes (Sokolac), Krivaja és Roglatica háztartásaiba is eljut majd a napokban a folyadék. Szerdán megkezdtük a bácskossuthfalvi háztartások részére kézbesíteni a szerrel teli műanyag palackokat, csütörtöktől pedig várjuk a szomszéd települések helyi közösségeinek képviselőit, ami után ők is megszervezhetik a szétosztást. A Standard kft. az öt falu háztartását figyelembe véve összesen 3642 ötliteres flakonra elegendő szert gyárt le. Ezt Bácskossuthfalván 1960 otthon részére juttatják el a helyi közösség tanácstagjai és a Standard kft. munkásai – mondta Seffer Attila tanácselnök, aki hangsúlyozta, hogy a palackokon megtalálható a pontos használati utasítás.

– Múlt héten a helyi közösség tanácstagjai a faluban szerveződött önkéntes hálózat néhány tagjával kézbesítették a község által a kisnyugdíjasok számára biztosított segélycsomagokat. Falunkban 902 egyén jogosult erre a segítségre. Előtte önkéntes varrónők segítségével 4100 védőmaszk készült, aminek az alapanyagát a helyi közösség biztosította – tudtuk meg Seffertől.

Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes hozzátette, hogy a Bácskossuthfalva Fejlesztési Alapítvány nevet viselő szervezet közreműködésével további segélycsomagokat sikerült eljuttatni a rászorulók részére.

– Húsvétra időzítettük annak a körülbelül 100, elsősorban tartós élelmiszert tartalmazó csomagnak a kézbesítését, amit falunk nehéz sorban élő háztartásainak szántunk. A helyi közösség koordinálásával olajozottan működik a bácskossuthfalvi önkéntes hálózat. Örömmel mondhatjuk, hogy falunkban nem maradt egy idős polgár sem segítség nélkül. Van olyan eset, akinek a szükségleteit a családtagok, utcabeliek, kisebb csoportok biztosítják, és ha ez nem kivitelezhető, akkor rendelkezésre áll közel 70 falubeli önkéntes. Emellett igyekszünk megoldást találni arra is, hogy az idősek banki ügyintézése alkalmával felmerülő nehézségeket kezeljük, vagy a szociális segélyhez fűződő problémákat orvosoljuk. Ezen elsősorban a segítőket felhatalmazó dokumentumok kiadását értjük – tudtuk meg Fazekas Róberttől, aki hangsúlyozta, hogy továbbra is él a helyi közösség segélykérő telefonszáma, a 024/741-127-es vezetékes mellett a 063-173-8361 vagy a 064-815-7929 mobilszám, volt már rá példa, hogy egy idősebb falubeli, sürgősségi elsősegély-ellátásra szoruló egyén jelentkezett a számon, és az egyik önkéntes segítő közbenjárására érkezett házához a mentőautó. A rendkívüli állapot ideje alatt volt már példa sajnálatos tűzesetre is a faluban, amit a kijárási tilalom ideje alatt is tevékenykedő tűzoltóegységek kezeltek.

– Bácskossuthfalván a lakosság nagyon fegyelmezetten vette eddig az akadályokat, az egy hónapja tartó rendkívüli állapot és a kijárási megszorítások ideje alatt derekasan helytálltak a polgárok. Ami egységes, hogy valamennyien egyre türelmetlenebbül várják, hogy oldódjon a jelenlegi feszült hangulat – hangsúlyozta Fazekas.

Bácskossuthfalván eddig nem sértette meg senki sem a kijárási tilalmat, koronavírus-megbetegedést nem jegyeztek. Információink szerint Bácskossuthfalva, Pacsér, Cserepes (Sokolac) és Roglatica területére több mint százan érkeztek haza külföldről a rendkívüli állapot bevezetése óta, amíg még megtehették. Bácskossuthfalvára több mint ötven személy tért haza, számukra a napokban járt le a kötelező házi karantén, szerencsére az ő esetükben sem regisztráltak koronavírusra utaló megbetegedést.