2024. április 25., csütörtök

Negyvenöt koronavírussal fertőzött Szabadkán

Zavartalan az idősek és a rászorulók megsegítése

Jasmina Stevanović, a szabadkai helyi önkormányzat képviseletében csütörtökön nyilatkozatot tett közzé, amelynek fókuszában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újdonságok, illetve szabályok szerepelnek.

Az előttünk álló 84 órás, vagyis a pénteken 17 órakor kezdődő és kedden 5 órakor fejeződő kijárási tilalomra való tekintettel az önkormányzat válságtörzse mindent elkövetett azért, hogy zavartalanul el tudja látni a feladatát. A mai nappal bezárólag Szabadka Város területén 45 személynél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget.

Mint megtudtuk, továbbra is folyamatban van a nehéz anyagi körülmények között élő nyugdíjasoknak szánt csomagoknak a lakhelyükre való kézbesítése. Ugyanakkor a népkonyha szolgáltatásai felhasználóinak szánt újabb élelmiszercsomagokat, több mint ezer darabot a pravoszláv húsvétot követő napokban kezdik szétosztani.

A szociális intézmények által működtetett házi betegápolási szolgáltatás, betartva a szükséges óvintézkedéseket és előírásokat, egyelőre csak a városban indult újra, viszont amint a körülmények engedik a kültelepüléseken is sor kerül azok újbóli elindítására.

Jasmina Stevanović szavai szerint napi kapcsolatban vannak azokkal, akiknek kijárási engedélyre van szükségük valamilyen szociális tevékenység elvégzésére. Emellett életbe lépett a kijárási tilalomra vonatkozó kormányrendelet azon kiegészítése, amely a kijárási tilalom ideje alatt engedélyezi a fejlődési rendellenességgel vagy autizmussal élő gyermekek mozgását, mégpedig egy felnőtt korú kísérő, szülő vagy gyám társaságában a gyermek lakóhelyétől számított 200 méteres körzetben. Mindezért a szülőnek, illetve a gyámnak nem kell külön engedélyért folyamodnia.

A városban továbbra is csaknem minden nap végzik a közterületek és intézmények fertőtlenítését.

Jasmina Stevanović elmondása szerint a városban működő segélyhívó vonalak problémamentesen működnek. A 65 évnél idősebbek továbbra is hívhatják az alapvető élelmiszerek beszerzésben segítséget nyújtó vonalat, ugyanakkor az egészségügyi intézmények, illetve az orvosok által működtetett vonalak is várják a polgárok hívását.