2024. április 19., péntek

A rászorulók is kapnak csomagot Óbecsén

Az önkormányzat eddig több mint száz kijárási engedélyt adott ki

Otthoni segítségnyújtás (ápolás) vagy szociális védelem (például személyi asszisztens) igénylése esetén külön engedéllyel a kijárási tilalom alatt is eleget lehet tenni ezeknek a kötelezettségeknek – az ehhez szükséges kijárási engedélyeket az önkormányzat adja ki az igénylőknek. A benyújtott iratokat először az Egészségház ellenőrzi, majd az általa kiadott igazolás alapján az önkormányzat a kérvényeket a munkaügyi minisztériumhoz továbbítja, végül pedig a Belügyminisztérium jóváhagyásával születnek meg a kijárási engedélyek. Óbecse községben eddig – többnyire 24 órán belül – több mint száz ilyen igazolást adtak ki az igénylőknek, elsősorban harmadik személynek nyújtott ápolás miatt.

Azoknak a polgároknak, akiknek a fenti okok valamelyike miatt a kijárási tilalom alatt is el kell hagyniuk a lakhelyüket, személyesen kell benyújtaniuk a kérvényüket a községházán. Kérvényükhöz mellékelniük kell a kérvény megalapozottságát igazoló egészségügyi iratokat is. A közigazgatási hivatalban 8 és 13 óra között fogadják a kérvényezőket.

Az óbecsei önkormányzat a múlt héten kezdte meg a segélycsomagok házhoz szállítását azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a havi járandósága nem haladja meg a 30 ezer dinárt. A környező településeken már minden nyugdíjas átvehette az élelmiszereket és tisztítószereket tartalmazó, 2500 dinár értékű csomagot, és a héten az óbecseiek is mind sorra kerülnek. A községben több mint 5000 nyugdíjas részesül ilyen támogatásban.

Még a héten a szociálisan veszélyeztetett személyek is csomagot fognak kapni: ebbe a kategóriába az a csaknem ezer személy tartozik, akik szociális támogatásban részesülnek, de a polgármester határozata szerint több mint ezer olyan személy is kap majd csomagot, akiknek jelenleg semmilyen jövedelmük nincs.