2024. április 24., szerda
SPORTHÍREK

Nincs B terv

OLIMPIA

A jövő július–augusztusra halasztott tokiói nyári olimpia szervezőinek nincs B tervük arra az esetre, ha a járvány miatt mégsem lehetne 2021-ben megrendezni a játékokat a japán fővárosban. Takaja Masa, a szervezőbizottság szóvivője egy keddi telefonos konferencián hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy jövőre, július 23-án a hivatalos megnyitóval elkezdődjön Tokióban az olimpia, és a paralimpia is elindulhasson augusztus 24-én. Emlékeztetett arra, hogy az új dátumokat márciusban a NOB és a japán kormány is jóváhagyta, ezért azóta csak arra koncentrálnak, hogy ezek a kezdési időpontok tarthatók legyenek.

Japánban eddig 7700-an fertőződtek meg az új koronavírussal, ezért felvetődött a kérdés, hogy 15 hónap múlva meg lehet-e rendezni ott az olimpiát.

DOPPING

Vádemelés egy szerb ellen

A magyar hatóságok vádat emeltek egy szerb férfi ellen, aki több évre elegendő dózisú anabolikus szteroidot próbált Magyarországra csempészni Röszkénél. A luxemburgi–szerb kettős állampolgárságú férfit gyógyszerhamisítás bűntettével vádolják. A vádlott tavaly augusztus 3-án egy montenegrói busz utasaként érkezett a röszkei autópálya-határátkelőhelyre. A vádirat szerint a pénzügyőrök az autóbusz csomagterében, a férfi táskájában 35 ampullát, valamint 2500 tablettát találtak. A termékek Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek minősülnek, legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhetők be, orvosi vényre nem írhatók fel. Hatóanyaguk a tiltott teljesítményfokozó szerek közé sorolható androgén anabolikus szteroid. A szerek fokozzák az izomtömeg gyarapodását, ha használatuk orvosilag nem indokolt, akkor viszont ismeretlen eredetük és jelentős mellékhatásaik miatt alkalmazásuk fokozott egészségi kockázatot jelent.

Fennakadt a svéd

A svéd mezeifutó-Európa-bajnok, Robel Fsiha A és a B mintájának vizsgálata is pozitív eredménnyel zárult egy doppingellenőrzés során. Az eritreai születésű atlétát tavaly novemberben az etióp fővárosban ellenőrizték, és A mintájának eredménye februárban lett meg, amit követően a svéd szövetség felfüggesztette versenyzési jogát. A második eredménye a múlt héten derült ki. A 24 éves futó röviden mindössze annyit reagált, hogy megfázásra szedett gyógyszerrel kerülhetett a szervezetébe tiltott anyag. A tiltólistás anyag nevét nem hozták nyilvánosságra. Fsiha 2018 óta versenyez svéd színekben, és tavaly decemberben az ország első férfi mezeifutó-Európa-bajnoka lett.

Gyanúba keveredett a maratonfutó-bajnok

Doppinggyanú miatt felfüggesztették a versenyzési jogát Daniel Wanjirunak, a londoni maraton 2017-es bajnokának. A döntést a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) hozta meg kedden este, miután szabálytalanságokat tapasztalt a kenyai sportoló biológiai útlevelében. A 27 éves Wanjiru az ugyancsak Londonban rendezett 2017-es világbajnokságon nyolcadik lett maratoni futásban. A 2:05:21 órás egyéni legjobbal rendelkező Wanjiru a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében tagadta, hogy doppingolt volna.

VÍZILABDA

Vári optimista

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Vári Attila optimista a járvány miatt felfüggesztett bajnokságok befejezését illetően. Az elnök kedden az M1-nek nyilatkozva elmondta, a szervezet május 11-éig függesztett fel minden sorozatot – azaz 42 bajnokságot –, ekkor üléseznek majd, és döntenek a folytatásról. Megjegyezte, ő maga bizakodóan tekint az elkövetkező időszakra, véleménye szerint nyáron, nyitott uszodákban meg lehet majd rendezni a mérkőzéseket, persze mindez komoly előkészületeket igényel majd, hiszen a szervezet közel 200 találkozót bonyolít le hetente. Hozzátette, optimális esetben a csapatok júliusban megkezdhetik az edzéseket, a nagyjából egy hónapos felkészülés után pedig ugyanennyi idő állna rendelkezésre a bajnokságok befejezésére.

VÍVÁS

Már Fehéroroszország sem a régi…

A járvány miatt biztosan nem tudják megrendezni az eredeti időpontban, júniusban a vívók minszki Európa-bajnokságát. A nemzetközi szövetség (FIE) közölte, a pandémia következtében minden áprilisra, májusra és júniusra kiírt versenyt le kell mondani. A kontinensviadalra június 16. és 21. között került volna sor a fehérorosz fővárosban. A sportág európai szövetsége ugyan hivatalosan még nem erősítette meg az Eb elhalasztását, a honlapján azonban már nem szerepel a következő viadalok között.

Olimpiai kvalifikációs versenyeket is érint a halasztás. A ranglistákat befagyasztották, és majd csak akkor aktiválják ismét, amikor újra lehetőség nyílik viadalok rendezésére.

NASCAR

Az online sport „veszélyei”

Az amerikai NASCAR autóssorozatban szereplő Chip Ganassi Racing kirúgta pilótáját, Kyle Larsont, aki rasszista jelzőt használt egyik versenytársára egy virtuális futam során. A 27 éves versenyző éppen a mikrofonját tesztelte, amikor elhangzott a színes bőrűekre nézve sértő kifejezés. A hat futamgyőzelemmel rendelkező pilótát a NASCAR vezetősége azonnali hatállyal eltiltotta és érzékenyítő tréningre küldte, személyes szponzorai pedig felbontották szerződését.