2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Gyalogséta

Két évszázada van benne a magyar szóállományban a gyalogséta főnév. Használatának divatja a két világháború közötti időszakra esik, de a századfordulót megelőző, illetve követő évtizedekben is meglehetősen kedvelt volt. Megalkotását valószínűleg az arra való utalás igénye tette indokolttá, hogy gyalogos sétáról van szó. Ugyanis lovon, kocsin, hajón, repülőn stb. is lehet sétálni (lásd: sétalovaglás, sétakocsizás, sétahajózás, sétarepülés). Az utóbbi időben a gyalogtúra főnév előretörésével háttérbe szorult a gyalogséta szó.

A gyalogséta általában ugyanazt jelenti, mint a séta (’egészséges időtöltés, levegőzés vagy meg nem erőltető testmozgás végett tett rendes, nyugodt, lassú ütemű járás, gyaloglás’, illetve ’város, városrész látnivalóinak, kiállításnak, múzeumnak megtekintése’): Baj, hogy éppen a szállás túlsó oldalán van, odáig még jó kis gyalogséta; no de mindegy, haza úgyis muszájna menni.

– A kúra meglehetősen szigorú (naponta több ízben zuhany és masszázs, utána kötelező gyalogséta), de nem számít: fő, hogy eredményes legyen!

– Úgy másfél kilométeres gyalogséta után visszatértek a kocsihoz.

– A torna, a lovaglás és a hosszú gyalogséta, mi a kilókat hamar lefaragta, napirendjének egyébként szerves részét képezték.

– Az üdülőfalu eredeti állapotban helyrehozott műemlék épületeit gyalogséta közben lehet megcsodálni.

– Fáklyákkal megvilágított, romantikus gyalogséta következik a hóborította legelőket összekötő úton, egészen a tóig.

– A gyalogséta sem különösebben megerőltető, hegymenetre nem kell számítania senkinek.

– A gyalogséta is tetemes hosszúságúnak bizonyult ebben a rekkenő hőségben.

Gyakran valamely helynek a megközelítéséhez meghatározott idejű gyalogsétára van szükség:

– Mindössze 4-5 perc gyalogséta után a városi strandfürdő oldalbejáratán át a strandfürdőbe, onnan pedig a gyógyfürdő részlegeibe juthatnak el vendégeink. – A Vár is csak 15 perc gyalogséta.

– 7 perc gyalogsétával érhető el a Duna.

– A parkolóhelytől 3 perc gyalogséta egy vendéglőhöz, amely azonban már a szurdok bejáratánál van.

– A vasút- és buszállomás 5 percnyi gyalogséta.

– Kis barlangvasút viszi be a látogatókat a világörökség részeként számon tartott barlangba, majd kb. félórás gyalogséta következik idegenvezetővel.

– Gyalogséta (kb.10 perc) a Városi Múzeum megtekintéséhez.

– Tíz-tizenöt perces gyalogséta a földek közt átvágó és ma már kikövezett dűlőúton.

– A Villa Silvestristől tíz perces gyalogsétával érhető el a látótávolságban lévő műemlék egyházpince, ahol kisebb csoportokban hangulatos borvacsora tartható.