2024. április 18., csütörtök
NOMUS

Igazi Örömóda lesz

A patinás NOMUS nemzetközi fesztivál koncertjeit – a Szerb Nemzeti Színházban, a Zsinagógában és a Matica srpska Képtárban – az idén is nemcsak Újvidék, hanem a tartomány és egész Szerbia zenekedvelő polgárai várták, és számos turista tervezte meglátogatni. A szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága a járványügyi helyzet alakulása miatt kénytelen volt lemondani a legnagyobb hazai művészeti zenefesztivált, amelyet április 21-étől 28-áig tartottak volna meg a székvárosban.

A szervező egyik ötlete, hogy elnapolják október végére, a másik pedig, hogy a fesztivál hangversenyeit folyamatosan realizálják az év folyamán. Hogy melyik javaslat mellett döntenek, megtudjuk, amikor megteremtődnek a feltételek a közösségi rendezvények megtartására. Tizenhárom csodaszép hangversenyt terveztek, ezenkívül még kettőt – a örményországi Naghash együttes és a litvániai New Ideas Chamber Orchestra fellépésével –, amelyek stílus és modern előadás szempontjából kitágítják a fesztivál szokványos képét.

Nemcsak kiváló hazai, hanem külföldi szólisták és zenekarok fellépésére számíthatunk Szlovéniából, Ausztriából, Németországból, Olaszországból, Belgiumból, Oroszországból és Litvániából. Részvételét számos zenész jelezte, akik a Szerbiai Rádió és Televízió Kórusa és Szimfonikus Zenekara nagy vokális-hangszeres együttesének, továbbá a Belgrádi Filharmónia, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, illetve az Újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekarának tagjai. Úgyszintén az Almazian Symphony kisebb vonós együttes, a Signum szaxofon kvartett, a Wiener Kammersymphonie, a TAJJ vonósnégyes és a Nomus 2020 kamaraegyüttes fellépésére is várunk.

Amikor majd megnyílnak az országhatárok, és megindul az élet a hangversenytermekben, a remények szerint a tervezett fellépések legtöbbje megvalósul, a híres művészek, szólisták, együttesek nagy része ideutazik, Újvidékre, a NOMUS-ra.

A 40. jubiláris újvidéki zenei ünnepségek rendezvénye minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének, Ludwig van Beethovennek van szentelve. Természetes, hogy Beethoven születésének 250. évét a művészeti zene legnagyobb fesztiválján hazánkban a nagy komponista nagyszámú és sokszínű alkotásának az előadásával ünnepeljük meg. A fesztivál mottója Beethoven és a heroinák. Az utóbbi kifejezés arra utal, hogy a tervezett rendezvényen a nők nagyobb számban jelennek meg szólistaként, neves női együttesek és vegyeskarok tagjaként, valamint a 2020. évi NOMUS zeneszerzőjeként. Ezzel a szervező számos heroina kreativitására akarja felhívni a figyelmünket, a nők kreativitásával ugyanis a történelem folyamán sokáig ok nélkül nem törődtek. Ennek jóvátételeként a negyvenedik NOMUS fesztiválon egy későbbi időpontban első alkalommal fogják előadni Aleksandra Vrebalov kiváló hazai zeneszerző Pesme Morskog ranča c. szerzeményét.

Élőben játszani és élőben hallgatni Beethoven műveit jelenleg nem lehetséges. De végezhetünk egyfajta válogatást a nagy zeneszerző gazdag opusából, és más kiváló zeneszerzők műveiből, hogy különleges alkalomként, amikor többet tartózkodunk otthon, a számunkra kedves szerzeményeket szeretteink társaságában hallgassuk meg. Hogy megnyugodjunk, és ily módon közreműködjünk abban, hogy a koronavírus-pandémia mielőbb befejeződjön. És hogy ebben a törekvésben egységesek legyünk. Mint ahogy a szolidaritás, közösség, egység ideáiban maga Beethoven is hitt, és ezt a hitét belekomponálta a világhírűvé vált Örömódájába.

Az Örömóda (vagy Óda az Örömhöz, németül Ode An die Freude) Beethoven IX. szimfóniájának negyedik (záró) tételéből ismert, négy szólistával, kórussal és zenekarral szokták előadni. Zenekari változatát gyakran „Örömóda”-ként emlegetik. Az Örömódát az Európa Tanács tette meg Európa himnuszává 1972-ben, Herbert von Karajan hivatalos zenekari átiratában.1985-ben az Európai Unió Beethoven megzenésítését választotta az EU himnuszául, Friedrich Schiller szövege nélkül, az Európai Unióban használt számos különböző nyelv miatt.

És a mostani helyzetben, amíg várakozunk, nem utolsósorban legyünk türelmesek. Mert ez a megpróbáltatás is el fog múlni. Addig pedig, aki csak tud zenélni, muzsikáljon otthon, és kövesse Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága Facebook-oldalát. Olvassa a világ különböző országában alkotó művészek üzeneteit, és hallgassa Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezte koncertjeinek felvételeit, és tájékozódjon a zenehallgatásra ajánlott művekről.

Hamarosan találkozunk a rendszeres koncerteken és a NOMUS-on, ebben nagyon bíznak nemcsak a szervezők, hanem a látogatók is. A legidősebb nemzedék ugyanis négy évtizeden át kitartóan látogatta a sikeresnél sikeresebb, nagy gonddal és szeretettel megszervezett, élményt jelentő koncerteket.