2024. április 24., szerda

Megérkezett Belgrádba az Alibaba-donáció

Koronavírus kézikönyv készült Kínában, amely immár szerbül és magyarul is olvasható

Jack Ma vagy Ma Jün kínai üzletember, befektető, politikus és filantróp, az Alibaba Group multinacionális technológiai konglomerátum társalapítója és volt elnöke szájmaszkokból, lélegeztetőberendezésekből, védőöltözékből álló donációt adományozott Szerbiának a COVID-19 elleni harcban. A szállítmány Shangajból érkezett a belgrádi röptérre, jelenti a Tanjug.

Ma Jün és az Alibaba alapítvány a világ számos pontjára küld segélyszállítmányokat, legfőképp oda, ahol a segítségre leginkább szükség van. Az alapítvány ugyancsak hozzájárul a koronavírus-kutatáshoz kínai, ausztrál és egyesült államokbeli kutatóintézetek anyagi támogatásával.

A Jack Ma Foundation most elkészült egy talán még fontosabb segítséggel, egy koronavírus kézikönyvvel, amely immár szerbül és magyarul is elérhető. Magyarul itt olvasható.

A legnevesebb kínai orvosi egyetem és az Alibaba tulajdonosa ezenkívül összeállítottak egy szakmai füzetet a koronavírusról, mely tartalmazza a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket, illetve a különböző veszélyességi fokozatban hatékony kezeléseket. A laikusnak elsősorban az lehet érdekes, hogy mely betegek esetén milyen gyógyszeres kezelés segít hatékonyan csökkenteni a veszélyes szövődmények hatásait. A szakkiadvány négy kategóriába sorolta a betegség tüneteit, az angol kifejezésekkel mild, moderate, severe és critical klaszterekbe.

Ma Jün először az Egyesült Államoknak küldött 500 ezer tesztet, illetve egymillió maszkot, majd Afrikának ígért szkafandereket, 1,1 millió tesztet, illetve 6 millió maszkot (kisebb csomagokat kapott még Belgium, Spanyolország, Dél-Korea és japán is).

A Global MediXchange for Combating Covid-19 elnevezésű nemzetközi tudáscsere program keretében egyelőre alighanem Kínából érkezhetnek a legátfogóbb tapasztalatok.