2024. április 25., csütörtök

Teljes bérek a közigazgatásban

A dolgozók több mint fele karanténban tartózkodik, távmunkát végez – A rendszer az elektronikus ügyintézésre alapoz

Az országos és helyi önkormányzati közigazgatási szervek dolgozóinak mintegy hatvan százaléka látja el jelenleg mindennapos feladatait otthonról, az izolációban és önkaranténban dolgozók számára pedig a fizetésük száz százalékát kifizetik, jelentette ki csütörtökön Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

Mint részletezte, a kormány április 3-án meghozott idevágó döntése értelmében az eddigiekben módosították a kollektív szerződéseket az állami és a községi közigazgatási intézmények vonatkozásában is, minden olyan szerv esetében, amelyik az említett minisztérium illetékessége alá tartozik. A kollektív szerződések módosítása április 14-én lépett hatályba és már a márciusi béreknek a kifizetésére is kihatással van, állapította meg a tárcavezető.

A meghozott döntés és a szerződések módosítása rendkívül fontos a jelenlegi helyzetben, fűzte hozzá, s hasonló megoldásokat kellett foganatosítania a többi minisztériumnak is a hatáskörébe tartozó munkahelyek kapcsán, hiszen a bérek kifizetésének folytonossága különösen lényeges most elsősorban a vírusvédelem pajzsát képező egészségügyi és szociális védelmi munkások, de a katonaság és a rendőrség tagjainak esetében is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan tudja valaki bizonyítani, indokolt-e a távolmaradása a közigazgatásban lévő munkahelyéről, Ružić elmondta, mindenkinek az esetében indokolt a teljes karantén, amennyiben fertőzöttek vagy azok voltak, s amennyiben a munkahelyen kapcsolatba kerültek ilyen személlyel. Kizárta annak lehetőségét, hogy visszaélések történhetnének ezekkel a lehetőségekkel, a bizonyítási lehetőségeknek ugyanis széles skálája létezik. Úgy fogalmazott, hogy minden munkáltató meghatározza majd a legjobbnak vélt módszereket. Nem hiszi azt, hogy a dolgozók annyira felelőtlenek lennének, hogy ennek az intézkedésnek a kijátszásán gondolkodnának. Emlékeztetett, hogy amennyiben nem történt volna meg a kollektív szerződések aláírása, illetve azt megelőzően nem hozott volna elfogadó döntést a szerb kormány, a távmunkát végzők ma csak 65 százalékos bért vehetnének kézhez.

Pontos adatokat nem tudott a miniszter közölni arról, hogy hányan kényszerültek karanténba vagy önkaranténba a közigazgatási szervekben, mert a megbetegedések számát sem szektoronként fejezik ki, azokat az egészségügyi válságstáb kezeli és teszi közzé ömlesztve a sajtótájékoztatókon. A miniszter becslése szerint a dolgozók hatvan százalékáról lehet szó. Megjegyezte, hogy a hatvan éven felülieknek, valamint a 12 évnél fiatalabb gyerekkel rendelkező szülőknek rögtön a rendkívüli állapot bevezetését követően lehetővé tették a távmunka végzését. Fontos intézkedés volt az is, hogy azonnal bezárták a tolóablakokat, így a koronavírus támadásának ezt a lehetőségét időben megakadályozták.

A tolóablakok mögött dolgozók távmunkája nem jelenti azt, hogy leállt volna a polgárokkal való kommunikáció a közigazgatásban, fejtette ki Ružić, azt viszont igen, hogy ez a kommunikáció most összetettebb és nehezebb, mint korábban. Az önkormányzatoknak továbbra is eleget kell tenniük a feladataiknak, szolgáltatásaiknak, mindenekelőtt a közműszolgáltatások, szociális és hivatali ügyintézések terén. Számos téren van lehetőség elektronikus ügyintézésre, a kijárási engedély beszerzését, az óvodába való beiratkozást, iskolaválasztást is el lehet így intézni, emelte ki.

A minisztérium a helyzet magaslatán van, állapította meg Ružić, fennakadások, az új helyzetre való tekintettel, természetesen vannak, de azokat mindig igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül elhárítani.