2024. március 29., péntek

A bezártság erőszakot gerjeszt

A vírusveszély miatti elszigetelődés kihatással van lelki világunkra - Újvidéken öngyilkossággal fenyegetőzött egy nő

A koronavírus-járvány kapcsán számos biztonsági intézkedés lépett életbe világszerte, pontosan egy hónappal ezelőtt nálunk is kihirdették a rendkívüli állapotot. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében bezárták az óvodákat, iskolákat, kijárási tilalmat rendeltek el este 5 és hajnali 5 óra között. A társasági távolságtartás lassítja ugyan a vírus terjedését, de az erőszakra éppen ellenkezőleg hat. A családon belüli erőszak áldozataira nézve komoly veszélyt jelentenek az óvintézkedések.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Vasárnap délután a Grbavica városrészben egy idősebb nő kiállt a negyedik emeleten lévő erkélyére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. Az utcára dobálta holmiját, kiabált, a tűzoltók az épület előtt felfújták a légpárnát, a legrosszabbra is felkészültek. A rendőröknek nagyjából egy óra beszélgetés után sikerült a nőt jobb belátásra bírniuk, majd elvitték a pszichiátriai klinikára. A szomszédok elmesélték, hogy a szóban forgó lakásból korábban gyakran hallottak zajt, női visítást...

A tartományi ombudsman korábban figyelmeztetett arra, hogy a járvány miatti elszigetelődés, a hosszú ideig tartó kényszerű összezártság, illetve a korlátozott mozgástér okozta szorongás lelki gondokhoz, de mindenekelőtt a családon belüli erőszak elharapozódásához vezet. Különösképpen a nők és a gyermekek vannak veszélyben.

A hivatalos adatok szerint minden harmadik nő élete során legalább egyszer esik testi vagy szexuális bántalmazás áldozatává. A válság idején fokozódik a nemi erőszak kockázata is. A családon belüli erőszakot elszenvedő emberek kénytelenek otthon maradni a bántalmazóval, elszigetelve másoktól. Ezek a feltételek lehetővé teszik a bántalmazó számára azt, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljon családjára. Sokuknak csökken a bevétele ebben az időszakban, megnövekednek a megélhetési költségek, mindez tovább csökkenti a kijárás esélyét.

Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy mostanáig sok diák az otthonában dúló agresszió elől az iskolába, kollégiumokba menekült. Nekik most szintén haza kellett költözniük, ez megnövelte a konfliktushelyzetek kialakulásának lehetőségét, nagyobb az esély a velük szembeni agresszióra. Éppen ezért minden szükséges információt a segélynyújtási szolgáltatásokról elérhetővé kell tenni a gyermekek és a szülők számára!

A tartományi ombudsman felszólítja az áldozatokat, hogy minél előbb jelentsék fel bántalmazóikat! Az állami hatóságok és az erre kijelölt intézmények megfelelő és időszerű támogatást, illetve védelmet fognak nyújtani. Szerbia területén 13 biztonságos ház található, ezek menedékhelyül szolgálnak az erőszakot elszenvedő nőknek és gyermekeknek. Újvidéken a Népjóléti Központ keretében működő Biztonságos Ház intézmény fogadja a védelemre szoruló nőket, a Zmaj Ognjeni Vuk utcában, az egészségház mögötti részen. Telefonon a nap bármely órájában a 021/646-57-46-os telefonszámon léphetünk kapcsolatba az ott dolgozó szakemberekkel, e-mailben pedig a sigurnazenskakuca@csrns.org.rs címen.