2024. április 20., szombat

Vadmérgezés a Topolyai-tó környékén

Barna rétihéja, egerészölyv, holló, dolmányos varjú, szarka, vetési varjú és róka tetemét találták meg

Ismét madarak elhullott tetemeire bukkant a hétvégén a halőr a Topolyai-tó mellett a Topolya Völgyei Természeti Park területén. A szerbiai madárvédelmi társaság április 12-én, vasárnap jelentette az esetet a tartományi környezetvédelmi titkárságnál. Az őr két szigorúan védett madárra, egy egerészölyvre és egy barna rétihéjára bukkant. Az elhullott állatok tetemei közelében ott voltak a méreggel átitatott húsdarabok is. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület munkatársainak véleménye szerint az elpusztult madarak és a kihelyezett csalétek elhelyezkedése alapján egyértelmű, hogy szándékos mérgezés történt.

Topolya környékén már korábban is történtek hasonló jellegű madármérgezések, de ez idáig semmilyen intézkedést nem foganatosítottak ennek kapcsán, noha a védett madarak szándékos mérgezése bűncselekménynek számít, és szigorúan büntetendő.

Hétfőn a környezetvédelmi titkárság képviselői, a tartományi természetvédelmi intézet, a rendőrség és a védett terület működtetői, valamint a helyi Arcus Környezetvédő Egyesület tagjainak képviselői átfésülték a természeti park területét és annak környékét. A terep átvizsgálása során kiderült, valaki vagy valakik szándékosan mérgezik az itt élő vadállatokat. A számadatok önmagukban is lesújtóak: 17 helyen összesen 50 mérgezett csalétket találtak, valamint eddig összesen 18 elhullott állat tetemére bukkantak. A gyászos eddigi mérleg: 6 barna rétihéja és 2 egerészölyv – mindkettő szigorúan védett faj –, továbbá 4 holló, 2 dolmányos varjú, 2 szarka, 1-1 vetési varjú és róka tetemét találták meg. Szinte valamennyi védett fajnak tekinthető.

A környezetvédők attól tartanak, további mérgezett csalik maradtak a terepen, amelyeket a burjánzó növényzetben most nagyon nehéz megtalálni.
– Topolya környékén csak két pár holló élt. A mostani mérgezésnek négy egyed esett áldozatául, félő, hogy mindkét pár elpusztult. Ez helyrehozhatatlan kárt jelen természeti környezetünkben – nyilatkozta Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke a sajtó képviselőinek.

A mérgezett csalétkek kinézete és az elhullott állatok testhelyzete arra utal, hogy ismét a betiltott Furadan szert használták, amely azonnali elhullást okoz. A szerbiai madárvédelmi egyesület arra kéri a rendőrséget és az ügyészséget, hogy sürgősen vizsgálják ki az esetet, és fedjék fel az elkövetőket, mert a környezet elleni súlyos bűncselekményről van szó. Az egyesület korábban begyűjtött adatai szerint az ezredfordulót követően Szerbia-szerte 320 madármérgezéssel kapcsolatos esetet jelentettek, az elkövetőket azonban csak néhány esetben találták meg és büntették meg.