2024. április 20., szombat

Virágzik a nyírfa

Az allergiában szenvedőknek és a vírusokkal fertőzötteknek megkülönböztethető tüneteik vannak

A tavasz eljövetelével a fafélék is zöldbe borulnak, az ágakon már megjelentek az apróbb levelek, virágzásuk pedig még március elején megkezdődött. A fás szárú növények közül a legerősebb allergénnek számító nyírfa a múlt hét folyamán kezdte meg pollenkibocsátását. Tatjana Škorić okleveles biológus, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársa lapunknak nyilatkozva beszélt a jelenlegi pollenhelyzetről.

– Intézményünkben hetente végzünk méréseket, legfrissebb adataink szerint nagyon magas a nyírfa levegőben észlelhető pollenkoncentrációja. Egész Európában ez a növény számít az egyik legerősebb allergénnek. Második helyen az ostorfák pollenjei állnak, viszont arról nem készült még tanulmány térségünkben, hogy milyen allergiás reakciókat vált ki ennek a fának a virágpora. Személyes véleményem szerint van allergizáló hatása, hisz a tengeren túl már olvashatunk ilyen értekezéseket. Szabadkán és Zomborban feltehetően célzottan ültettek ilyen fákat, emiatt nem is tarthatják érdekesnek a velük kapcsolatos kutatásokat. A kőrisfa is most virágzik, akárcsak a ciprusfélék, a fűzfafélék és a platán is, ami szintén igen erős allergén növénynek számít. Az utóbbi faféle jellemzője szerint rövid ideig tart annak virágzása, de ez az időjárási körülményektől függ. A nyárfa már elvirágzott – mondta a szakember.

Tatjana Škorić hozzátette, hogy a következő időszakban a diófa pollenkibocsátása várható, ami nem számít túl erős allergénnek, és a tölgyfa virágzása is hamarosan megkezdődik. A bükkfa pollenje is hatással lehet a térségünkben élőkre, annak ellenére, hogy az a faféle leginkább a Fruška gorán honos, az erősebb széllökéseknek köszönhetően ugyanis annak virágpora városunkba is eljuthat. A csapadékos és hűvösebb időjárásnak köszönhetően könnyebb lesz elviselni ezt az időszakot azoknak, akik érzékenyek a fafélék virágporaira. Melegebb hőmérséklet esetén hamarabb kezdenek majd virágozni a fűfélék, állítja a szakember, ezért ajánlatos hamarabb elkezdeni a fűnyírást.

Dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa lapunknak elmondta, hogy az allergiás reakciókat nem lehet összetéveszteni a vírusok, esetlegesen a koronavírus ismertetőjeleivel.

– Az allergiás tüneteket leginkább a viszketés érzése jellemzi a szájpadláson, az orrban, a szemben és környékén, a bőrön is előfordulhat ilyen érzet, viszont annak viszketése főleg az allergiára nagyon érzékeny embereknél figyelhető meg. Emellett a gyakoribb tüsszentés és a köhögés is az allergiás tünetekhez sorolható. A vírusos megbetegedéseknél nem viszkető, hanem inkább kaparó, maró érzés lép fel magasabb láz jelenléte mellett. Való igaz, hogy akkor is elkaphatjuk a vírust, amikor allergiásak vagyunk és gyengének érezzük magunkat, így ezeknek az egyéneknek nehéz lehet megkülönböztetniük, mi okozza a problémát. Másrészt tudni kell, hogy a vírusos fertőzések néhány napig tartanak, míg az allergiás tünetek hetekig, hónapokig, egyes esetekben egész évre is elhúzódhatnak. A vírusok egy egész családot, a környezetünkben élőket és dolgozókat is érinthetik, mert fertőzőek, allergia esetében viszont csak egyéni érzékenységről van szó – nyilatkozta a szakorvos.

A pollenektől védekezni nem lehet, azonban a javaslatok szerint az allergiás lakosok hazaérve mosakodjanak meg, mossák meg hajukat, tisztítsák meg ruháikat, hogy eltávolítsák a polleneket magukról, így könnyebben átvészelhetik ezt a számukra nehezebb időszakot.