2024. április 20., szombat

Hasznos időtöltés és mozgás otthon

A távoktatás mellett is fontos a rendszeres testmozgás és a napi rutin fenntartása

A járványügyi helyzet miatt bezártak az oktatási intézmények. A diákok távoktatásban vesznek részt, és az óvodások is otthon maradtak. Emiatt a gyerekek a megszokottnál több időt töltenek a televízió képernyője és a számítógép előtt. Az iskolák bezárásával a heti testnevelésórák is elmaradnak. A sportegyesületek és a táncklubok sem tartják meg az edzéseket, ezért a tanulóknak más módon kell pótolniuk a rendszeres testmozgást. Mindezekről dr. Halasi Szabolccsal, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárával beszélgettünk.

– Ez a helyzet az egész család életére kihatással van. Fontos, hogy amíg a gyerekek otthon vannak, amennyire csak lehet, hasznosan töltsük el velük az időt. A minőségi közös időtöltés során szorosabb kapcsolat alakul ki a szülők és a gyerekek között. Ehhez mindennap ki kell tűzni egy kisebb célt. Ha ezek az apróbb célok megvannak, és teljesülnek, az önbizalmat és megelégedettséget ad. Gyakorló szülőként azzal szembesültem, hogy amíg nem kezdődött el a magyar nyelvű távoktatás, láttam, hogy a gyerekeim nem tudtak mit kezdeni magukkal. Ezért házirendet állítottunk fel otthon, közösen, demokratikusan. Ennek az a lényege, hogy bizonyos feladatok elvégzése után a gyerekek plusz perceket kapnak azért, hogy 21 óra után is fenn tudjanak maradni. Ez motiválja és plusz aktivitásokra készteti őket. Az aktivitások alatt azt értem, hogy besegítenek a házimunkába, például megvetik az ágyat, felporszívóznak, letörlik a port, kiteregetnek. A szabadban eltöltött idő és az olvasás is számít azért, hogy ne csak a számítógép és az okoseszközök bűvöletében éljenek, hanem más dolgok is prioritást élvezzenek. A kisebb kötelezettségeket elvégezve hasznosabbnak érzik magukat, és aktívabbak is – mondta dr. Halasi Szabolcs.

Mint hozzátette, azoknak sem kell csüggedniük, akik lakásokban élnek, hiszen rengeteg megoldás van arra, hogy a gyerekek aktívak maradjanak. A különböző mobilalkalmazások, a televízió, a számítógép, a Nintendo és a Playstation is segíthet a testmozgásban.

– A televízióban vannak olyan műsorok, amelyekben tornagyakorlatokat mutatnak be. A számítógépen és az okoseszközökön keresztül is hozzáférünk különféle oktatóvideókhoz. Vannak olyan mobiltelefonos alkalmazások, amelyek a fizikai aktivitásra különböző módon serkentik a gyerekeket-felnőtteket. Ezek közül vannak olyanok is, amelyek az egészséges táplálkozást is magukban foglalják. A Playstation és a Nintendo játékok között vannak olyanok, amelyek használata közben mozgást végeznek a gyerekek, például teniszeznek, bokszolnak vagy éppen táncolnak. Az erő- és a kardióedzést egy kisebb szobában is el lehet végezni. Nem ajánlom, hogy az óvodások és a kisiskolások egyedül kezdjenek el testmozgást végezni. A szülőknek mindenképp mellettük kell lenniük. Jó, ha a szülő előre felkészül, egy kicsit utánaolvas, rákeres, átnézi a videót előtte, hogy olyan gyakorlatokat válasszanak ki, amelyek otthon is könnyen elvégezhetőek, és nincs szükség hozzájuk különféle tornafelszerelésekre. Egy akadálypályát székekből, pokrócokból vagy plüssállatokból is meg lehet építeni. Szükséges, hogy a feladatok érdekesek legyenek, hogy motiválják a gyerekeket a következő feladat teljesítésében. Ha ezek nem érdekesek számukra, akkor a gyerekek nem fogják várni a következő foglalkozást. Ilyenkor beleeshetünk abba a hibába, hogy a rendszeresség kimarad. Igyekezzünk a feladatsorokat napi legalább harminc percben megvalósítani, mivel evvel már sokat teszünk gyermekünk egészségéért és boldogságáért – szögezte le dr. Halasi Szabolcs.

Az Active Kids Sportegyesület Facebook-oldalán mindennap közzétesznek egy rövid videót, amelyben ötletet adnak a gyermekek otthoni testmozgásához. A szülők kérdéseire az Active Kids oktatói is a Facebook-oldalon keresztül válaszolnak.